2min

Stichting Brein zegt een systeem ontwikkeld te hebben waarmee het op grote schaal kan monitoren welke ip-adressen met regelmaat auteursrechtelijk beschermd materiaal uploaden. Brein wil de mensen die in dat systeem boven komen drijven gaan aanpakken.

Het illegaal downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is iets wat in Nederland jarenlang vrijwel ongestraft mogelijk was. Inmiddels is de wetgeving al enige tijd geleden aangepast en is ook het illegaal downloaden van beschermd materiaal verboden. Vanuit de overheid gebeurt er echter weinig om het illegaal verspreiden van beschermd materiaal tegen te gaan, wel zijn er waakhonden zoals Stichting Brein die niet erg geliefd zijn, maar wel vaak resultaat weten te halen.

Stichting Brein zegt nu een systeem ontwikkeld te hebben waarmee het over een langere periode precies in de gaten kan houden welke ip-adressen auteursrechtelijk beschermd materiaal uploaden en dus illegaal content delen met derden. Deze mensen zijn uiteindelijk de bron waar het materiaal vandaan komt, net als de websites die illegale downloads aanbieden.

Stichting Brein zegt altijd niet individuele downloaders aan te pakken maar wel grote verspreiders van beschermd materiaal. Mensen die dus enorm veel uploaden en delen met andere ziet Brein niet als individuele downloader maar echt als bron en die gaat het aanpakken. Wat veel mensen overigens niet weten is dat als ze een torrent downloaden of als ze via Popcorn Time een film of serie kijken, ze ondertussen deze film of serie ook uploaden en delen met andere. Hierdoor zou het kunnen dat mensen die veel gebruik maken van Popcorn Time ook komen boven drijven in het nieuwe systeem van Stichting Brein.

Voordat Stichting Brein deze uploaders kan aanpakken moet het nog wel een horde nemen. Het beschikt namelijk over de ip-adressen van de uploaders maar niet over de naam en adres van de contractant van dat adres. Die gegevens zal het moeten opvragen bij de internetproviders en die verwijzen op hun beurt naar de rechter. Internetproviders in Nederland verstrekken in principe alleen gegevens met een gerechtelijk bevel.

De rechters zullen zich er dan over moeten buigen wat zwaarder weegt, de privacy van de burger of het feit dat de burger de wet heeft overtreden door auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal te verspreiden. In Duitsland en Denemarken kiezen de rechters meestal niet in het voordeel van de burger en daar zijn al verschillende personen aangeklaagd door de film- en muziekindustrie waarin hoge schadeclaims worden geëist.

Stichting Brein zegt vanaf 2016 te gaan beginnen met het aanpakken van personen die veel illegale content delen. Op welke schaal Stichting Brein dit gaat doen is nog niet duidelijk, maar een Netflix-abonnement klinkt ineens een stuk aantrekkelijker dan Popcorn Time.