De rechtbank in Haarlem heeft Stichting Brein in het gelijk gesteld en Eweka en Usenetter moeten de persoonlijke gegevens van twee voormalige klanten overleggen aan Stichting Brein. De rechter is van mening dat het belang van Brein zwaarder weegt dan de privacy van de klanten.
De twee usenetgebruikers waarvan Brein de gegevens nu gaat krijgen zijn volgens de Stichting verantwoordelijk voor het delen van meer dan 2000 auteursrechtelijk beschermde boeken. In de downloads vroegen de Usenet-accounts om donaties op een PayPal-account zodat ze nog meer e-books konden kopen om deze vervolgens te delen via Usenet.
De rechter heeft Eweka en Usenetter vijf dagen de tijd gegeven om de persoonlijke gegevens van de klanten te overleggen aan Stichting Brein. Doen zij dat niet dan kan Brein een dwangsom opeisen van 1000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro. De providers hebben nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, ze hebben nog niet bekendgemaakt of ze daarvan gebruik gaan maken.
De providers weigerden de gegevens te verstrekken omdat dat in gaat tegen de e-privacyrichtlijn, maar dat belang vind de rechter niet zwaar genoeg. De advocaat van Usenetter, Benjamin Niemijer, vindt de uitspraak teleurstellend.
Stichting Brein kan met de persoonlijke gegevens van de gebruikers ervoor kiezen om een civiele zaak te starten tegen de uploaders en daarin een forse schadevergoeding te eisen. Stichting Brein wilde op dit moment niet zeggen of het dat ook gaat doen, al is die kans wel erg groot.
Wat waarschijnlijk ook zwaar heeft gewogen bij de rechter is dat de gebruikers weliswaar hun accounts hebben opgezegd bij Eweka en Usenetter, maar via een buitenlandse provider nog steeds hun activiteiten voortzetten met het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.