3min

Voor het eerst sinds 2013 toen Dell van de beurs werd gehaald heeft het bedrijf inzicht gegeven in de financiële resultaten van het bedrijf. Deze zijn alles behalve rooskleurig en toch gaat het bedrijf een gigantische overname doen en daarmee ook een gigantische schuld aan. De vraag is of Dell niet een te gevaarlijk spel speelt.

In 2013 besloot Michael Dell om samen met Silverlake Partners en enkele kapitaalverstrekkers om Dell van de beurs te halen en er weer een private organisatie van te maken. Op die manier zou het bedrijf zijn strategie radicaal kunnen veranderen zonder onder druk te staan van de aandeelhouders en beurskoers. Op zich een prima streven, maar sindsdien is er geen inzicht meer in de financiële huishouding van het bedrijf en met de grootste IT-overname ooit voor de boeg is dat wel wenselijk. Nu heeft Dell bij de SEC, Amerikaanse beurswaakhond, een document ingediend die weer wat inzicht toont in de boeken.

Dell heeft de afgelopen twee jaar de omzet zien toenemen met 2 procent van 56,9 miljard dollar tot 58,1 miljard dolar op 31 januari 2015. De brutowinstmarge daalde van 12,2 miljard dollar naar 10,2 miljard dollar. Het meest zorgwekkende is dat het bedrijf van een winst van 2,4 miljard dollar per jaar naar een verlies van 1,2 miljard dollar is gegaan. In de eerste zes maanden van 2015 zag het bedrijf de omzet ook fors afnemen van 29,5 miljard dollar naar 27,5 miljard dollar. Alles bij elkaar geen rooskleurige cijfers.

Daar komt nog bij dat Dell op dit moment nog een schuld open heeft staan van 11 miljard dollar, deze heeft het overgehouden aan het privatiseren van Dell wat in totaal 24,4 miljard dollar heeft gekost. Verder staat het nu op het punt om EMC te gaan overnemen en daarvoor moet een lening worden afgesloten van zo’n 50 miljard dollar. De overige 17 miljard dollar voor de overname van EMC moet uit andere middelen komen, zo wil Dell enkele dochterbedrijven verkopen, waaronder SonicWall beveiligingsoplossingen en Quest Software, deze zouden ieder zo’n 2 miljard dollar moeten opleveren. Verder heeft Dell aangekondigd dat dochterbedrijf SecuWorks naar de beurs zal gaan en ook dat moet enkele miljarden gaan opleveren.

Tot slot zou Perot Systems in de verkoop staan voor 5 miljard dollar, daarvoor zoekt het momenteel nog een overnamekandidaat. Verder zou het de ruim 7 miljard aan liquide middelen van EMC ook willen gebruiken om de overname te betalen.

Mocht Dell erin slagen de overige 17 miljard dollar die nodig is voor de overname van EMC op te halen middels het verkopen van deze bedrijfsonderdelen, dan heeft het straks nog steeds een schuld van 61 miljard dollar. Een gigantisch bedrag waarover rente betaald moet worden en wat het bedrijf ook zal moeten aflossen. Ondertussen maakt Dell nog steeds verlies, wat volgens de huidige cijfers ook lijkt toe te nemen, en is het nog maar de vraag of EMC dat kan compenseren.

Alles bij elkaar wordt Dell straks een gigantisch bedrijf met meer dan 100.000 werknemers en zal het voor de grootste uitdaging ooit komen te staan. Alles moet goed worden geïntegreerd, bedrijfsprocessen moeten zo efficient mogelijk worden gemaakt en het belangrijkste de nieuwe combinatie moet winstgevend worden. De kans is daarmee vrij groot dat Dell de komende jaren wat zaken gaat reorganiseren en het mes zal zetten in de eigen gelederen maar ook die van EMC om de kosten te drukken. Daarbij zullen ook ongetwijfeld banen verloren gaan. Op dit moment is die conclusie wellicht nog wat te vroeg om te trekken maar aangezien Dell nu al verliest draait, straks een schuld heeft van 61 miljard dollar, zo enorm veel werknemers in dienst heeft en een gigantische fusie moet uitvoeren, kan het bijna niet anders dan harde maatregelen nemen. In elk geval gaat Dell een zeer gevaarlijk spel spelen in 2016 met deze overname.