Oplichters proberen mensen te laten betalen voor gratis Windows 10

Abonneer je gratis op Techzine!

In België waarschuwt de federale politie voor oplichters die aanmaningen sturen om mensen te laten betalen voor een upgrade naar Windows 10. Dit terwijl Microsoft de upgrade naar Windows 10 gratis aanbiedt aan gebruikers met een legitieme Windows 7 of Windows 8-licentie.

Het is een zeer listige scamactie aangezien Microsoft in het verleden altijd geld vroeg voor nieuwe Windows-versies en nu Microsoft ervoor heeft gekozen de upgrade naar Windows 10 gratis aan te bieden, springen criminelen daar handig op in. Trap er dus niet in, je hoeft niet te betalen voor een upgrade naar Windows 10.

De oplichters stellen dat een upgrade naar Windows 10, 8,99 euro zou kosten, rekenen vervolgens 1,01 euro aan rente en 40 euro aan incassokosten, waardoor ze op het mooie ronde bedrag van 50 euro uitkomen. Verder wordt er gedreigd dat er voor 21:00 betaald moet worden omdat er anders een procedure opgestart zal worden waarmee de rekening uit komt op ruim 500 euro.

Of de politie ook een onderzoek is gestart laat het niet weten, maar hopelijk kunnen de oplichters snel worden opgepakt. Mensen die toch in deze scam zijn getrapt wordt aangeraden aangifte te doen en als je via een Paysafecard hebt betaald, kan je contact opnemen met die organisatie om de kaart te laten blokkeren, tenzij deze al is gebruikt door de oplichters.

Voor Microsoft kan deze scamactie ook zeer nadelige gevolgen hebben, als deze scamactie echt groot wordt en uit de hand loopt kan het imago van het bedrijf daar schade van ondervinden. In de tekst van de oplichters wordt de naam van Microsoft overigens niet genoemd maar wordt er gecommuniceerd vanuit het fictieve Windows BV.