‘Apple moet mogelijk nog ruim 7 miljard euro belasting betalen’

Abonneer je gratis op Techzine!

De Europese Commissie doet momenteel onderzoek naar Apple en de manier waarop dat bedrijf belastingen ontwijkt in Europa. Bij Bloomberg hebben ze uitgerekend dat Apple mogelijk nog zo’n 7,3 miljard euro aan belasting moet betalen in Europa.

Het is al jaren een onderwerp van discussie, hoe grote veelal Amerikaanse bedrijven de Europese wetgeving misbruiken om belastingen te omzeilen. Door gebruik te maken van belastingafspraken tussen Europese landen en door bepaalde posten op te nemen is het mogelijk om het belastingpercentage fors naar beneden te schroeven. Apple heeft zijn Europees hoofdkantoor in Ierland gevestigd en volgens de Ierse wetgeving zou Apple 12,5 procent belasting moeten betalen over de winst, in werkelijkheid betaald Apple slechts 1,8 procent.

Mocht de Europese Commissie besluiten dat Apple de belasting illegaal heeft ontdoken, dan zal het dus mogelijk alsnog 12,5 procent belasting moeten betalen over de winst tussen 2004 en 2012, wat neer komt op zo’n 7,3 miljard euro.

Voor Apple is het overigens geen probleem om dat bedrag te betalen, het bedrijf heeft ruim 200 miljard dollar aan contanten geparkeerd staan. Apple is echter niet van plan om zomaar de belasting te betalen, Tim Cook, heeft gezegd dat het bedrijf niets verkeerd doet en alles volgens de wet is geregeld. Het probleem zit volgens Cook in het belastingsysteem dat simpelweg verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige tijd met de digitale economie.