Oracle moet HP 3 miljard betalen in Itanium-zaak

Abonneer je gratis op Techzine!

Na jaren is er een uitspraak in de Itanium-rechtszaak tussen Oracle en Hewlett-Packard. Een Amerikaanse jury heeft besloten dat Oracle een schadevergoeding van 3 miljard dollar moet betalen. De uitspraak over de hoogte van de boete komt na een eerdere beslissing van de rechter, die vond dat Oracle contractbreuk pleegde.

De rechtszaak komt voort uit een beslissing van Oracle uit 2011. Toen besloot het bedrijf te stoppen met de ontwikkeling van software voor HP’s Itanium-servers. Die maakten gebruik van een Itanium-chip van Intel, maar volgens Oracle waren die aan het einde van hun levensduur en zou het daarom onverstandig zijn daar software voor te blijven ontwikkelen.

HP vond echter dat Oracle met die beslissing contractbreuk pleegde. Het tekende daarom protest aan bij de Amerikaanse rechter, die in 2012 oordeelde dat HP gelijk had. Er zou inderdaad sprake zijn geweest van contractbreuk. Gisteren oordeelde een jury over de schadevergoeding, die dus 3 miljard dollar bedraagt.

Uiteraard toont HP zich tevreden in een statement. “HP is blij met het oordeel van de jury. Dat bevestigt wat HP altijd al geweten heeft en wat het bewijs overtuigend aantoonde”, stelt het tegenover persbureau Reuters. Tegelijk gaat Oracle in hoger beroep tegen beide uitspraken.