Amazon ziet winst met 900 procent stijgen

Abonneer je gratis op Techzine!

Amazon, de webwinkel die lange tijd zoveel geld investeerde dat het nooit winst wist te maken, heeft nu voor het vijfde kwartaal op rij winst geboekt. Het bedrijf heeft afgelopen kwartaal 772,6 miljoen euro nettowinst geboekt. De omzet groeide met 31 procent ten opzichte van een jaar eerder en kwam uit op 27,4 miljard euro.

De resultaten zijn beter dan wat analisten hadden verwacht. Men ging oorspronkelijk uit van een omzet van 26,6 miljard euro. Daarnaast is de winststijging uitzonderlijk, als hij vergeleken wordt met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst bedroeg vorig jaar nog 82,9 miljoen euro, een stijging van 900 procent.

Lange tijd was het de insteek van topman Jeff Bezos dat het beter is om geld te investeren, dan over te houden en als winst in de boeken te zetten. Amazon stak lang geld in de ontwikkeling van nieuwe gebouwen en infrastructuren. De afgelopen kwartalen heeft het bedrijf echter wel winst geboekt.

Volgens CFO Brian Olsavsky komt dat niet omdat het bedrijf geen projecten meer heeft. Het werkt juist "hard aan verhoogde efficiëntie". Amazon wist nu vooral kosten te besparen door schaalvoordelen en softwareautomatisering. En er zijn de komende tijd genoeg nieuwe projecten: zo heeft Amazon nog 18 nieuwe magazijnen in de planning staan en wil het zijn uitgaven aan videocontent voor streamingdienst Amazon Prime verdubbelen.