2min

Microsoft was al enige tijd aan het testen met cumulatieve updates, maar heeft nu besloten om volledig over te stappen op deze updatemethode. In Windows 10 gebruikt Microsoft al sinds het begin cumulatieve updates, maar deze updatemethode gaat nu ook gelden voor Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2008 en Windows Server 2012.

Voorheen konden gebruikers via Windows Update zelf selecteren welke updates het wel en niet wilde installeren, met het overstappen op cumulatieve updates is dit niet langer mogelijk. Computers worden automatisch voorzien van alle updates. Dit komt omdat Microsoft cumulatieve updatepakketten maakt waarbij allerlei updates worden gebundeld in één pakket. Deze pakketten verschenen één per maand.

Het voordeel hiervan is dat er nog maar één pakket hoeft te worden gedownload en geïnstalleerd, dit pakket is ook een stuk kleiner dan wanneer de updates allemaal gesplitst zijn in losse updates. Om gebruik te kunnen maken van deze updatepakketten moet Microsoft wel eerst op alle pc’s een baseline creëren, waarbij de Windows-installatie inclusief updates identiek is. Sommige computers zullen dus met terugwerkende kracht voorzien gaan worden van oude Windows-updates om tot die baseline te komen.

Het is een flinke operatie voor Microsoft om over te stappen op deze updatemethode en sommige gebruikers zullen er hun vraagtekens bijzetten, maar als Microsoft dit dadelijk voor elkaar heeft wordt het voor gebruikers en bedrijven veel eenvoudiger om Windows update-to-date te houden en te beheren. De Windows-besturingssystemen worden ook een stuk veiliger doordat updates sneller en eenvoudiger kunnen worden uitgerold.

Voor enterprise-klanten zijn er uiteraard wat meer mogelijkheden, al kunnen ook zij niet om deze nieuwe updatemethode heen. Wel kunnen zij ervoor kiezen om alleen de beveiligingsupdates te ontvangen via een cumulatieve update. Driverupdates en feature-updates worden dan niet meegenomen. Hierdoor blijven de updatepakketten ook kleiner qua formaat.