AWS neemt secure messagingdienst Wickr over

Abonneer je gratis op Techzine!

AWS breidt met de overname van Wickr zijn diensten voor zwaarbeveiligde en versleutelde messaging verder uit. Wickr is een beveiligd communicatie- en collaborationplatform voor de overheid en militaire diensten.

Met de overname van Wickr, waarvan de financiële details niet bekend zijn gemaakt, wil AWS naar eigen zeggen overheids- en militaire diensten de best mogelijke en veilige dienstverlening bieden voor communicatie en collaboration. De techgigant ziet de behoefte aan dit soort zwaarbeveiligde communicatie- en samenwerkingsdiensten alleen maar toenemen, onder meer door de Covid-19-pandemie.

Uitbreiding Chime

De overname moet ook leiden tot meer zakelijke messagingdiensten van de techgigant. Op dit moment biedt AWS al de zakelijke communicatiedienst Chime. Hiermee kunnen bedrijven vergaderingen beleggen, chatten en zakelijke gesprekken voeren. Chime is een concurrent van Slack en Microsoft Teams, maar wordt nog beperkt gebruikt. Ook is de zakelijke messagingdienst van AWS niet end-to-end versleuteld. Voor dit laatste kan nu de technologie van het overgenomen Wickr worden ingezet.

Functionaliteit Wickr

Wickr biedt een complete end-to-end versleuteling van berichtenverkeer. Dit in tegenstelling tot de diensten van concurrenten die dit verkeer wel gedurende het transport van verstuurder naar ontvanger versleutelen, maar de communicatie weer niet versleuteld opslaan. Bij Wickr kunnen alleen verzender en ontvanger de berichten lezen. Bovendien biedt Wickr de mogelijkheid om de berichten te voorzien van ‘zelf-destructie’-mogelijkheid. Gebruikers kunne hiervoor zelf een tijdsbestek instellen.

Voet aan de grond bij defensie

De overname wordt gezien als een poging van AWS om een rol te kunnen spelen in het leveren van diensten aan het Amerikaanse ministerie van defensie. Tijdens de regering van de voormalige Amerikaanse president Trump werd de zogenoemde JEDI-aanbesteding voor het leveren van techdiensten aan het Amerikaanse ministerie van defensie aan concurrent Microsoft gegund.

Andere mogelijkheden waarom AWS Wickr heeft overgenomen, zijn het opzetten van ‘messaging-as-a-service’ die met andere AWS-diensten kan meeliften, het uitbreiden van het AWS Echo-platform voor commerciële diensten of het uitbrengen van een messagingdienst voor consumenten boven op de AWS-infrastructuur.