2min

Zoom, Teams, Webex en de meeste andere populaire tools nemen de audio van gedempte microfoons op. Dat blijkt uit een onderzoek van The University of Wisconsin-Madison en Loyola University in Chicago.

De onderzoekers toetsten de Windows-, Linux- en macOS-versies van ’s werelds meest gebruikte videoconferencingtools. Alle Windows- en macOS-versies nemen de gespreksaudio van gedempte gebruikers op. Linux is een uitzondering op de regel. Hier draaien de meeste tools in een webversie. Webversies gebruiken doorgaans de mutefunctie van een browser, waardoor het onmogelijk is om de audio van gedempte gebruiker op te nemen.

De onderstaande afbeelding toont alle onderzochte videoconferencingtools. Een vinkje betekent een native app; een rondje staat voor een webversie, en een kruisje geeft aan dat de tool niet wordt ondersteund. Alle Windows- en macOS-apps nemen de audio van gedempte gebruikers op.

De onderzoekers verklaren niet waarom een tool gedempte audio opneemt, maar dàt een tool gedempte audio opneemt. De meeste gebruikers verwachten en willen het niet. In een bijbehorende survey geeft 77,5 procent van de ondervraagden aan dat het onacceptabel is om de audio van een gedempte microfoon op te nemen.

Cisco Webex

Cisco Webex is de enige applicatie die geen onderscheid maakt tussen gedempte en niet-gedempte gebruikers. Het muten of unmuten van een microfoon is irrelevant. Data wordt in dezelfde hoeveelheden opgenomen en uitgewisseld met externe servers.

De onderzoekers sluiten niet uit of Cisco de data daadwerkelijk gebruikt. Toch roept de vondst vragen op. Geef je toestemming voor microfoongebruik, dan geef je onbewust toestemming voor de opname van een gedempte microfoon. Cisco staat in zijn recht, want in de gebruikersvoorwaarden tekenen we voor de opslag en verwerking van microfoonaudio. Windows, macOS en Linux bieden een tweede privacylaag, in de vorm van een pop-up wanneer een app om microfoontoegang vraagt. Maar het is niet genoeg. Gebruikers verwachten dat de dempfunctie een opname stopt. Zoals eerdergenoemd vindt ongeveer driekwart van alle gebruikers het onacceptabel wanneer dit niet gebeurt.

Wil je jezelf volledig afschermen tijdens een videoconference, dan zal je de microfoon in de meeste gevallen moeten ontkoppelen. Een vervelende oplossing, aldus de onderzoekers. Zij zien een toekomst in hardware- en softwareswitches die microfoons met een enkele knop uitschakelen.

Tip: EU-VS datatransfers binnenkort legaal dankzij nieuw Privacy Shield