1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

PersonelWeb, het bedrijf waarvan Kazaa-oprichter Kevin Bermeister bestuursvoorzitter en grootaandelhouder is, zegt dat Google en diverse andere partijen zich schuldig maken aan patentinbreuk. Daarom stapt het bedrijf naar de rechter om genoegdoening te eisen.

Naast Google moeten meerdere partijen zich verantwoorden tegenover de rechter: ook Dropbox, Youtube, VMWare, Amazon, EMC, NetApp, NEC en Caringo moeten voor de rechter verschijnen.

Volgens de aanklacht betalen deze partijen geen licentiekosten voor acht patenten die zich richten op "herkennen, verwerken, distribueren en beheren van online data". PersonalWeb heeft een technologie ontworpen waarmee het mogelijk is om miljoenen bestanden te herkennen die gedownload worden, zoals muziek, films en kinderporno. Volgens Bermeister was Google op de hoogte van de patentinbreuk. In de aanklacht is te lezen dat het internetbedrijf kennis had "van tenminste één van de betreffende patenten en de technologie erachter, omdat het bedrijf de patenten noemt in meerdere van zijn eigen patentaanvragen".

Google en de andere partijen hebben niet gereageerd op de beschuldigingen. Wanneer de rechtszaak begint of de uitspraak kan worden verwacht is onbekend.

Kazaa is net als Napster een bekend p2p-programma waarmee gebruikers illegaal muziek konden downloaden en uitwisselen. De Nederlandse Hoge Raad oordeelde in 2003 dat Kazaa zich niet schuldig maakt aan het schenden van auteursrechten, omdat het slechts een uitwisselingsprogramma is. Desalniettemin koos Bermeister er in 2005 voor om een schikking te treffen met de muziekindustrie. Hij legde daarvoor 150 miljoen dollar neer.