3min

De nieuwe aankondigingen moeten Oracle Autonomous Data Warehouse aantrekkelijker maken om in te zetten als centraal data warehouse voor de volledige multicloudomgeving.

Oracle is al geruime tijd bezig om de muren rondom “walled gardens” af te breken, in de woorden van Larry Ellison tijdens zijn keynote op Oracle CloudWorld afgelopen oktober. Dit doet het op allerlei manieren. Denk hierbij aan de koppelingen die het legt met andere cloudomgevingen, maar ook aan het toevoegen van MongoDB JSON-ondersteuning aan Oracle Cloud. Een derde voorbeeld dat ons meteen te binnen schiet, is het beschikbaar maken van Heatwave MySQL op AWS. En zo zijn er uit het recente verleden nog talloze voorbeelden aan te halen.

Oracle doet dit allemaal niet uit liefdadigheid uiteraard. Deels zal het deze stappen wel moeten zetten, omdat klanten erom vragen. Daarnaast kun je door opener te zijn, juist meer business gaan doen. Dat is ook mooi meegenomen natuurlijk. Vandaag doet Oracle enkele aankondigingen die het Autonomous Data Warehouse nog wat aantrekkelijker moeten maken voor klanten om hun data naartoe te sturen. We behandelen de voornaamste aankondigingen hieronder kort.

Bredere ondersteuning voor multicloud

De eerste update die we hier behandelen heeft te maken met de multicloudondersteuning van Oracle Autonomous Data Warehouse. Deze krijgt een forse boost met de toevoeging van niet minder dan 100 connectors. Hiermee is het out-of-the-box mogelijk om data van meer dan 100 SaaS-diensten het Autonomous Data Warehouse in te trekken.

Bovenop de nieuwe connectors heeft Oracle ook een integratie met AWS Glue toegevoegd en kun je nu Apache Iceberg bevragen. Op deze manier kun je data lake schema’s en metadata toevoegen aan het Autonomous Data Warehouse.

Hieronder zie je nog een plaatje van wat er zoal is toegevoegd in deze meest recente update:

Data delen via Delta Sharing API

Een tweede aankondiging van vandaag heeft te maken het het delen van data. Dat gooit Oracle ook meer open voor het Autonomous Data Warehouse. Het gaat namelijk gebruikmaken van het open-source Delta Sharing-protocol, dat zijn oorsprong bij Databricks vindt. Daarmee is Oracle naar eigen zeggen de eerste cloud data warehouse-speler die dit doet.

Het idee is dat je met Delta Sharing eenvoudig data kunt delen met externe omgevingen, zonder dat je daarbij de controle over deze data verliest. Dit moet onder andere goede resultaten opleveren voor zaken zoals governance. Uiteraard moet de andere dienst dit protocol wel ondersteunen.

Low-code data-integratie met Data Studio

Data-integratie is traditiegetrouw een lastige klus. Ook op dit punt heeft Oracle vandaag echter nieuws voor het Autonomous Data Warehouse. Het heeft namelijk Data Studio toegevoegd. Dit is een self-service cloudconsole die business analisten en data scientists op basis van low-code principes de mogelijkheid biedt om de volledige lifecycle van data te beheren, van het inladen via transformeren en modelleren naar het delen van data. Dit allemaal zonder dat de IT-afdeling hier iets voor en aan hoeft te doen, is de belofte van Oracle.

Exadata-opslag voor de prijs van object storage

De laatste grote update die Oracle vandaag aankondigt voor het Autonomous Data Warehouse is een zeer stevige prijsverlaging voor de Exadata-opslag die het gebruikt. Dat is opslag die goed presteert, maar waar ook een navenant prijskaartje aan hing. Tot vandaag, want Oracle gaat een prijsverlaging doorvoeren van meer dan 75 procent. De prijs komt dan uit op de prijs die je voor object storage betaalt. Dat is een opslagtype dat je niet per se gebruikt voor de prestaties, maar vooral voor bijvoorbeeld archiveren. Exadata-opslag is zo’n twintig keer sneller als het gaat om de prestaties bij het afhandelen van queries. Dit maakt het data warehouse en het datalake zoals Oracle dat aanbiedt middels het Autonomous Data Warehouse aantrekkelijker om zoveel mogelijk data in op te slaan. Je kunt dit data warehouse dan feitelijk inzetten als datalake en onderaan de streep veel betere prestaties realiseren en dus ook sneller schakelen als organisatie, volgens Oracle.