2min

Tags in dit artikel

, , ,

LG Display heeft met behulp van investeringen van de Zuid-Koreaanse overheid een oprolbaar en transparant UHD-scherm ontwikkeld. Het is voor het eerst dat een dergelijk scherm geproduceerd is en heeft groot potentieel.

Het gaat volgens ZDNet om een 77-inch display dat voor 40 procent transparant is. Bijzonder is dat het scherm opgerold kan worden tot een cilinder met een straal van 8 centimeter en dat de beeldkwaliteit hierdoor niet beïnvloed worden.  Toepassingen hiervan zijn bijvoorbeeld dat mensen realistisch en op ware grootte weergegeven kunnen worden.

De ontwikkeling van het oprolbare en transparante display zou zo’n 59 maanden in beslag genomen hebben. De gedachte van LG is om hiermee onder meer slimme bureaus, displays voor auto’s en verschillende augmented reality toepassingen te ontwikkelen.

Gezien het feit dat het bijna vijf jaar geduurd heeft om dit scherm te ontwikkelen, is het de vraag hoe vlot de uitrol zal gaan. In 2015 kwam LG al met een 18-inch buigbaar scherm. Daarnaast toonde het vorig jaar een 55-inch transparant display. Concurrenten als Samsung werken ook aan dit soort technologie; zo heeft dat recent nog een transparant display getoond.

De toepassingen van transparante UHD-displays zijn groot, vooral op het gebied van augmented reality. LG toonde bijvoorbeeld onderstaand beeld, dat op ware grootte een persoon toont. Maar belangrijker zijn vermoedelijk de praktijktoepassingen. Denk daarbij aan auto’s met een voorruit die tegelijk allerhande informatie weer kan geven, zoals de route die je moet nemen en de maximale snelheid.