2min

De Microsoft Surface Book 2 is een mooie laptop. Critici zijn positief over het apparaat en het is dan ook een apparaat dat goed doet wat het moet doen. Op een klein puntje na: de prestaties in de gamingmodus. Nu heeft Microsoft het bestaan van batterijproblemen tijdens deze modus bevestigd.

Het probleem werd ontdekt door The Verge. Op het moment dat een gebruiker de gamingmodus inschakelt, wordt er veel gevraagd van de Surface Book 2. Dat is op zichzelf prima, ware het niet dat de batterij in deze modus leegloopt zelfs als de gebruiker de lader aangesloten heeft. Dat betekent dat de gamingmodus op een gegeven moment uitgeschakeld wordt omdat de batterij simpelweg op gaat.

Bewuste keuze

In een statement tegenover The Verge bevestigt Microsoft het bestaan van de problematiek. Het bedrijf laat weten dat dit een bewuste keuze was, erop gericht om het batterijgebruik te maximaliseren. “De Surface Book 2 is ontworpen om ongeëvenaarde kracht en prestaties te leveren voor iedereen die een krachtige machine nodig heeft om te werken. Daarmee is het een geweldige optie voor STEM-professionals (designers, ontwikkelaars en programmeurs). De Surface Book 2 Power Mode Slider is een manier om de gebruiker controle te geven over de prestaties en batterijduur. In sommige intense, langdurige gamingscenario’s, als de Power Mode Slider op ‘best performance’ ingesteld staat, kan de batterij leeglopen zelfs als de Surface Book 2 aangesloten is op het stroomnet. Door de manier waarop het stroommanagement werkt, zal de batterij nooit helemaal leeglopen en verzekeren we gebruikers ervan dat ze altijd kunnen blijven werken, creëren of gamen.”

Door de modus zal de batterij van de laptop nooit helemaal leeglopen, maar op een gegeven moment overschakelen naar een besparende modus. Op dat moment worden de prestaties van de Surface Book 2 teruggeschakeld, onder meer door een lagere framerate. Precies daarop is ook kritiek vanuit recensenten, omdat Microsoft het apparaat als een krachtige gaminglaptop op de markt gezet heeft.