2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft-oprichter Bill Gates is niet bezorgd over het feit dat zijn bedrijf veel geld verliest bij vier belangrijke activiteiten. Alles bij de Amerikaanse softwaregigant verloopt nog volgens plan.

Microsoft-oprichter Bill Gates.

Dat vertelde Bill Gates de Financial Times. Vorige week had Microsoft onder druk van het Amerikaanse toezichtsorgaan SEC de winst- en verliescijfers bekendgemaakt van de zeven bedrijfsonderdelen. Hieruit bleek precies hoe de verschillende divisies ervoor stonden. Met name aan het Windows-besturingssysteem en de Office-software verdient Microsoft veel geld.

"We hadden niet gedacht dat we nu al geld zouden verdienen aan de Xbox, of aan de zakelijke oplossingen of aan onze mobiele tak", stelde Bill Gates gerust. Volgens de topman zijn deze markten nog niet volwassen genoeg om investeringen in onder meer de onderzoek en ontwikkeling te dekken.

De winstmarge op Windows blijkt 85 procent, veel groter dan deskundigen tot nu toe hadden aangenomen. In hun artikelen werd een marge van 50 procent gesuggereerd. De zeer forse winst die Microsoft maakt op zijn systemen voor personal computers zal concurrenten mogelijk opnieuw in de gordijnen jagen.

Een zo grote winstmarge is alleen mogelijk bij een absolute monopoliepositie. Voor zijn machtsmisbruik is het concern in 2000 al veroordeeld. Een daaruit voortvloeiende regeling tussen het ministerie van Justitie, negen Amerikaanse staten en het concern viel niet bij iedereen in goede aarde. De meeste branchegenoten en een aantal andere deelstaten vonden de afspraken te slap.

De gedetailleerde winstcijfers van Microsoft tonen aan dat het bedrijf met de spelcomputer Xbox 177 miljoen dollar verliest op een omzet van 505 miljoen dollar. MSN, waarmee Microsoft zijn klanten het internet op laat gaan, leidde bijna 100 miljoen dollar verlies.