1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

India is hard op weg het vuilnisvat van de wereld te worden voor elektronisch afval. Dat zegt de milieugroepering Toxics Link uit New Delhi in een nieuw rapport. Volgens de onderzoekers is het merendeel van het gestorte ‘e-afval’ afkomstig uit het buitenland, al produceert ook India zelf steeds meer afgedankte computers, monitoren, toetsenborden en dergelijke. De Indiase regering heeft de import van gebruikte computers verboden. Toch komt volgens Toxics Link nog steeds veel elektronisch afval het land binnen onder het mom van ‘donaties’ of ‘liefdadigheid’, zo meldt persbureau AFP. De afgedankte apparatuur wordt ontdaan van nog bruikbare materialen zoals goud, zilver en platina.

De computers bevatten echter ook zeer schadelijke stoffen waaronder de zware metalen lood, cadmium en kwik. Volgens de milieugroepering worden bij de ontmanteling primitieve methoden ingezet waardoor er gevaar ontstaat voor de volksgezondheid.

Wat na de sloop van de computerapparatuur overblijft, komt op de vuilnishoop terecht. Toxics Link constateert dat 70 procent van de zware metalen die op stortplaatsen worden aangetroffen afkomstig is van elektronica. Verder worden hoofdzakelijk onbruikbare plastic onderdelen gedumpt.