2min

Tags in dit artikel

,

Aibo, de robothond die Sony heeft gemaakt, is voorzien van een nieuw ‘brein’. MIND 2, de software-update, geeft Aibo een aantal nieuwe functies om bijvoorbeeld filmpjes op te nemen op een commando, of een ander muziekje op te zetten. Samen met de nieuwe besturingssoftware presenteert Sony ook een verbeterde versie van de Aibo, de ERS-7M2. Vanaf november is deze versie leverbaar.

Doormiddel van MIND 2 leerd Aibo een paar nieuwe, interessante trucjes. De robothond kan nu meer stemmen herkennen en op een gesproken commando bijvoorbeeld een internetradiostation selecteren, een mp3 afspelen of afspraken van die dag voorlezen.

Je kan de hond een cd-hoesje voorhouden, waarna de muziek begint te spelen. Dan moet die cd natuurlijk al omgezet zijn naar digitale bestanden.
Er zijn sensoren aangebracht op de rug, de kop en onder de kin van Aibo, deze kunnen gebruikt worden om Aibo dingen te leren. Zo is bijvoorbeeld geassocieerd met "stout" en de Aibo zal als gevolg daarvan dit gedrag dan ook minder vertonen. Goed gedrag kan worden ‘beloont’ met een aii of een kriebel onder de kin.

Net als zijn voorgangers heeft de Aibo ERS-7M2 een laadstation, deze zoekt de robothond zelf op als de batterij leeg raakt. Als Aibo is uitgerust met een optionele draadloze netwerkkaart, kan de hond binnengekomen e-mails voorlezen. Het is ook mogenlijk om de Aibo bijvoorbeeld in de hoek te laten zitten en alle bewegingen op te nemen middels de ingebouwde camera.

Mede door het prijskaartje dat aan de Aibo hangt, zijn de verkoopcijfers bescheiden. De ERS-7M2 heeft als pre-order kost in de Nederlandse SonyStyle webwinkel een prijskaartje hangen waar nog net geen 2000 euro opgeschreven staat. Volgens Sony hebben ze sinds de introductie in 1999 wereldwijd zo’n 100.000 Aibo’s verkocht.

De piek van de verkopen was in 2000, maar sinds de economische tegenwind en weinig interessante nieuwe modellen is de verkoop achteruit gegaan.

Sony hoop een hoop informatie over de mogelijkheden van robotica. De verwachting is dat er in de gewone huishoudens steeds vaker robots gaan opduiken.