3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het Chinese bedrijf Shenzhen Chuanghui Electronics deinst er niet voor terug om Intel’s Celeron processors te verkopen als een Pentium 4 processor. Het bedrijf meldt op haar website dat de chips niet van echt te onderscheiden zijn.

Remarking
Deze methode, genaamd "remarking", houdt eigenlijk simpelweg in dat een bedrijf een processor een nieuw label geeft om het te laten lijken op een betere chip, met betere prestaties en dus een hogere waarde.
Remarking is niet een nieuw fenomeen op de chipmarkt, maar het gebeurt niet zoveel meer als vroeger.
In de meer ontwikkelde markten heeft de markt succesvolle acties ondernomen om dit soort praktijken te voorkomen.

Intel ziet echter met lede ogen aan hoe er in China steeds meer geremarkte Pentium M processors op de markt verschijnen. Deze Pentium M chips zijn door Intel verstuurd als testexemplaren (engeneering samples) voor computerbouwers. Volgens Intel is het nooit de bedoeling geweest dat deze chips in de verkoop zouden belanden.

Celeron = Pentium 4?
Het remarken van chips beperkt zich in China echter niet alleen tot de Pentium processors, maar het eerder genoemde bedrijf Chuanghui heeft ook twee online winkels opgezet waar het bedrijf geremarkte Celeron processors verkoopt aan overzeese kopers.
In de winkels is te lezen dat de chip zo aangepast is dat hij als een 3,6GHz Pentium 4 processor herkend wordt. Verder verzekert het bedrijf haar kopers ervan dat de processor precies op een echte Pentium 4 lijken.

Intel is niet blij met deze ontwikkelingen en het bedrijf meldt dat het dergelijk gedrag niet tolereert. Dat is niet heel vreemd, want de 3,6GHz pentium 4 chips zijn eigenlijk, 1,7GHz Celeron processors. Een dergelijke Celeron chips is inclusief een moederbord verkrijgbaar voor 78 dollar per stuk bij een afname van 100 stuks.
Intel verkoopt de echte 3,6GHz Pentium 4 chips echter voor 401 dollar per stuk bij een afname van 1.000 stuks!

Volgens een kenner is het niet moeilijk om een Celeron te laten lijken op een Pentium 4, aangezien beide chips hetzelfde basisdesign gebruiken. Het grootste verschil tussen de twee chips is echter dat het meeste van de geheugencache op de chip bij de Celeron is uitgeschakeld.
Het bedrijf Chuanghui verzorgt de remarking dan ook zelf. Het bedrijf levert haar kopers daarnaast een stukje software waarmee de echte identiteit van de chip verborgen kan worden, waardoor de BIOS en Microsoft’s Windows besturingssysteem denken dat het een Pentium 4 processor is.

Van geen kwaad bewust
Chuanghui is vorig jaar begonnen met de verkoop van de geremarkte chips en verkoopt er nu ongeveer 1.000 stuks per maand, waarbij het grootste deel van de kopers uit Azië en Africa komt. Het bedrijf, dat gek genoeg claimt een partner van Intel te zijn, heeft inmiddels 500 werknemers en verkoopt ook andere computerelectronica. Zo maakt het bedrijf ook moederborden die het onder de merknaam KingJet verkoopt.

Het bedrijf zelf is zich echter van geen kwaad bewust. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat het bedrijf het remarken niet verbergt en haar kopers ook de waarheid vertelt. Het bedrijf erkent echter wel dat het geen controle over de chips meer heeft nadat ze die verkocht hebben en dus ook niet weet of kopers ook zo ‘eerlijk’ zijn als ze de chips weer doorverkopen.