Apple ligt momenteel onder vuur, volgens de Electronic Frontier Foundation (EFF) voorziet de nieuwe iTunes Plus service gedownloade nummers van de naam en het e-mailadres van de gebruiker, zonder deze gegevens te versleutelen.

Volgens advocaat Fred von Lohmann van de EFF worden iTunes al lange tijd voorzien van de naam en e-mailadres van de gebruiker, maar deze gegevens werden altijd versleuteld. Afgelopen week introduceerde Apple iTunes Plus, waar nummers zonder DRM worden verkocht. Nummers die via deze service worden gedownload zijn ook voorzien van persoonlijke gegevens van de gebruiker, maar in dit geval wordt de data niet versleuteld. Volgens Lohmann zijn de gegevens zeer makkelijk te achterhalen. "Het is niet zo erg als je creditcardgegevens verliezen, maar veel mensen vinden het toch niet prettig als dit soort gegevens vrijelijk toegankelijk zijn", aldus Lohmann.

Een woordvoerder van Apple wijst de kritiek van Lohmann echter van de hand, volgens hem worden de nummers ook in de normale iTunes nummers met DRM voorzien van onversleutelde gegegevens. Apple heeft nooit verklaard waarom het gegevens toevoegt aan nummers, maar specialisten denken dat het bedoeld is als een soort watermerk. Lohmann denkt echter dat Apple gewoon vergeten is om de versleuteling toe te passen op iTunes plus.

Analist Mike Goodman van Yankee Group Research vindt een watermerk in ieder geval beter dan DRM. "Een watermerk behandeld de consument niet als een crimineel. DRM beperkt de gebruiker veel meer, bijvoorbeeld hoe vaak hij het nummer kan afspelen of op welke apparaten hij het kan afspelen. Een watermerk heeft als beginsel dat de consument onschuldig is, maar biedt de industrie de mogelijkheid om degenen die de wet overtreden te achterhalen", aldus Goodman.