1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

PQI heeft een nieuwe solid state disk (SSD) aangekondigd met een opslagcapaciteit van 256GB. Daarmee is de SSD van PQI de eerste die qua capaciteit kan concurreren met traditionele hardeschijven.

De Turbo +, zoals het apparaat heet, heeft een doorvoersnelheid van 60 MB/sec en kan aangesloten worden op een SATA aansluiting die in de meeste nieuwe laptops aanwezig is. PQI heeft geen prijs bekendgemaakt van de Turbo +, maar het is de verwachting dat die behoorlijk hoog zal liggen.

Alhoewel de schijf dus qua capaciteit niet onderdoet voor een traditionele hardeschijf is de prijs per gigabyte nog steeds stukken hoger. Momenteel schommelen de prijzen voor NAND flashgeheugen rond de tien dollar per gigabyte. Omgerekend zou de Turbo + daarmee een prijskaartje van ruim 2.500 dollar krijgen. Alhoewel de prijs waarschijnlijk wel wat lager uit zal vallen, blijft NAND flash een dure aangelegenheid.

PQI denkt echter dat SSD’s in 2008 al 30 procent van de markt voor hardeschijven zullen uitmaken. Dat zou kunnen als de voorspelling van experts uitkomen. Zij denken dat de prijs van NAND geheugen volgend jaar zal halveren naar vijf dollar per gigabyte. Jim Elliott van Samsung heeft zelfs laten weten dat de capaciteit van NAND geheugen elk jaar zal verdubbelen, terwijl de prijs zal halveren.