min

Tags in dit artikel

, , ,

De honderd dollar pc is ontwikkeld voor arme landen, deze pc kost inmiddels 188 dollar en is binnenkort ook in Noord-Amerika te koop. Wie deze computer wil hebben zal twee computers moeten kopen en één daarvan aan een kind in een ontwikkelingsland moeten doneren. Dat meldt Wall Street Journal.

De Amerikaanse hoogleraar Nicholas Negroponte van Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft het actieprogramma One Laptop Per Child (OLPC) in 2005 aangekondigd. Hij wil de kinderen in arme landen voordelig aan een draagbare computer helpen. Overheden in de ‘arme’ landen moeten minimaal één miljoen exemplaren nemen. Omdat de ontwikkelings- en productiekosten flink zijn gestegen, is de zogenaamde XO-laptop nog tweehonderd dollar gaan kosten, het dubbele van wat de bedoeling was.

In oktober zullen de eerste 40.000 exemplaren, bestemd voor Zuid-Amerika en Afrika, geproduceerd worden. De initiatiefnemers zijn aan het ‘onderhandelen’ met Amerikaanse gouverneurs en schoolbesturen over de aankoop van grote partijen XO-computers. De prijs zal 399 dollar per stel worden, één computer moet dan naar de derde wereld. De OLPC had eerst plannen om de modellen in de VS te voorzien van extra software, maar deze zijn geschrapt.

Of de zogenaamde XO-laptop werkelijk aan zal slaan blijft nog onduidelijk. Dit komt doordat de gewone notebooks steeds krachtiger en goedkoper worden. Asus komt in het najaar met de Eee-pc, dit is een lichtgewicht notebook die tussen de tweehonderd en vierhonderd dollar zal gaan kosten.