Nokia heeft op de Evans Data Developer Relations Conference in Californië haar eerste touchscreen toetsel gepresenteerd aan aanwezige ontwikkelaars. De Tube – zoals de codenaam van het apparaat luidt – moet de concurrentie met Apple’s iPhone aangaan.

Hoewel er slechts weinig bekend is over het toestel onderscheidt de telefoon zich op enkele punten wel degelijk van de iPhone. Zo zal de Tube in tegenstelling tot de iPhone wel Java ondersteunen en heeft de gebruiker de beschikking over meer diensten.

Hoewel Tube als naam voor het toetsel best leuk klinkt, zou Nokia toch gekozen hebben voor een naam die meer in lijn is met typenummers.
De Tube zou, als we de geruchten mogen geloven, Nokia N900 Smart Tablet gaan heten en net als de iPhone een 3,5-inch beeldscherm bevatten. Opera mag volgens InfoSync de browser voor het toestel gaan leveren.

Het N900-besturingssysteem zal tevens uitgerust worden met een uitgebreid aanbod aan applicaties waaronder e-mail, SMS, MMS, instant-messaging, internet en ook Voice over IP middels een vooraf geïnstalleerde versie van Skype. De N900 krijgt ondersteuning voor Quad-band GSM, HSDPA, WiMAX, Wi-Fi en Bluetooth. Volgens InfoSync ligt het toestel in juni dit jaar in de schappen en zal rond de 750 dollar kosten, een prijs die fors hoger ligt dan dat van de iPhone.