Volgens de Italiaanse krant La Repubblica komt de iPhone zonder simlock op de Italiaanse markt. Telecom Italia Mobile (TIM) zou de gelukkige provider zijn.

De krant stelt dat CEO Franco Bernabe van TIM het voor elkaar heeft gekregen om een deal met Steve Jobs te sluiten die anders dan gebruikelijk is voor Apple. In Amerika en de meeste Europese landen waar de iPhone reeds verschenen is zit er een simlock op de telefoon en biedt de provider in kwestie hem aan met een tweejarig abonnement. Ook deelt Apple mee in de omzet.

Maar als de krant het bij het juiste einde heeft zal TIM later dit jaar niet alleen de nieuwe 3G iPhone gaan leveren, maar deze ook nog eens simlockvrij en zonder tweejarig abonnement gaan aanbieden. Dat zou in lijn zijn met het hoge gebruik van prepaid-diensten in Italië. Hoewel de telefoon zonder de simlock dus voor alle netwerken te gebruiken is, heeft TIM wel afgedwongen dat het de iPhone de eerste zes maanden exclusief mag verkopen. Keerzijde van de medaille is uiteraard wel dat de iPhone in Italië een stuk duurder wordt, omdat de provider geen korting geeft vanwege een abonnement.

Een exacte lanceerdatum voor de 3G iPhone is nog niet bekend, maar volgens sommige analisten verschijnt hij in juni van dit jaar. Er wordt inmiddels ook gespeculeerd dat providers druk doende zijn om te proberen om hun bestaande voorraad aan eerste-generatie iPhones op te maken, door de prijzen van de iPhone flink te verlagen. Zo verlaagden het Britse O2 en de Carphone Warehouse de prijs van de 8GB-iPhone afgelopen week met 200 dollar en in Duitsland verlaagde T-Mobile de prijs van hetzelfde model met 75 procent tot 158 dollar. De kortingen zijn overigens alleen van toepassing als het duurste abonnement wordt afgesloten.