2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nederland speelt een hele belangrijke rol bij de vanochtend geactiveerde deeltjesversneller genaamd LHC in Zwitserland. Alle data wordt namelijk vanuit Nederland weer verspreid over de hele wereld.

Zo’n vijf jaar geleden werd er door de Zwitser al gezocht naar een manier om alle data, zo’n 15 petabyte per jaar, te verspreiden over de wereld. Uiteindelijk is een Nederlandse methode gekozen om dit te realiseren. In het Amsterdam Science Park bevind zich namelijk een zogenaamd Tier 1-centrum. Er zijn slechts zeven van deze centra in heel Europa. De Tier 1-centra hebben een punt-tot-punt optische verbinding waardoor er enorm veel bandbreedte beschikbaar is en een capaciteit van tien gigabit per seconde behaald kan worden.

De CERN legt het als volgt uit: "Het werkt volgens een Tier 0, 1 en 2 architectuur. Tier 0 is bij CERN. Daar vandaan worden de gegevens doorgestuurd naar de 11 Tier 1 centra in de wereld, waarvan er zeven in Europa staan, 2 in de Verenigde Staten, 1 in Canada en 1 in Taiwan. Dáár worden de gegevens digitaal opgehaald door fysici uit de hele wereld. Zij kunnen thuis blijven, aan hun eigen instituut, om met het materiaal aan de slag te gaan."

Met deze methode kunnen er ook geen problemen met een back-up ontstaan volgens Erik-Jan Bos, directeur bij Surfnet uit Utrecht. "Het origineel van de data wordt bij CERN, waar de LHC staat, opgeslagen. De datasets worden verspreid naar 11 locaties elders in de wereld, als databron voor de wetenschappers. En daarmee is meteen het back-up probleem van zo’n gigantische hoeveelheid data meteen aangepakt".

Nederland is een zeer belangrijke schakel aangezien, op één verbinding na, alle verbindingen buiten Europa eerst via Nederland lopen.