3min Devices

Chromebooks stapelen zich op als e-waste

Chromebooks stapelen zich op als e-waste

In een nieuw rapport van de Amerikaanse Public Interest Research Group (PIRG) wordt bezorgdheid geuit over de kwaliteit en de levensduur van Chromebooks, die door hun betaalbaarheid steeds populairder zijn geworden op scholen.

Uit het Chromebook Churn-rapport blijkt dat veel apparaten die slechts drie jaar geleden zijn aangeschaft nu al stuk gaan. Dit heeft geleid tot enorme stapels elektronisch afval. Belangrijke problemen uit het rapport zijn het gebrek aan repareerbaarheid voor Chromebooks, een tekort aan onderdelen en de bijbehorende kosten.

Het rapport noemde voorbeelden zoals Acer Chromebooks, waar 14 van de 29 toetsenbordvervangingen niet voorradig waren. Tien vervangingen kosten 90 dollar per stuk, bijna de helft van de prijs van sommige modellen. Bovendien onthulde het rapport dat de apparaten ingebouwde “sterfdata” hebben, wat betekent dat software-updates eindigen, waardoor ze onbruikbaar worden voor beveiligde websites. Dit soort geplande veroudering is een algemeen kenmerk van veel mobiele apparaten.

Chromebooks kunnen langer meegaan

Google biedt acht jaar software-updates voor Chromebooks, maar pas vanaf de releasedatum, waardoor veel schoolapparaten al na een paar jaar zonder ondersteuning zitten. Deze agressieve vervaldatum van de software dwingt reparateurs vaak om goede Chromebook-hardware met nog jaren levensduur weg te gooien.

Bovendien wordt in het verslag betoogd dat pc- en Mac-apparaten een hogere aankoopprijs hebben, maar na een paar jaar gemakkelijk kunnen worden doorverkocht. Bovendien ontvangen ze langer updates. PIRG raadde Google aan om het vervallen van updates af te schaffen en dat productiepartners een overvoorraad van 10 procent aan vervangende onderdelen aanleggen, die meer gestandaardiseerd zouden moeten worden voor alle modellen.

De organisatie stelde ook voor dat consumenten alternatieve besturingssystemen zoals Linux mogen installeren.

Google kan en moet beter

Volgens PIRG zou een verdubbeling van de levensduur van de 31,8 miljoen verkochte Chromebooks in 2020 de uitstoot met 4,6 miljoen ton CO2e kunnen verminderen, wat gelijk staat aan het van de weg halen van 900.000 auto’s voor een jaar.

Google reageerde op het rapport door te zeggen dat regelmatige Chromebook-software-updates om de vier weken nieuwe functies toevoegen en de beveiliging van het apparaat verbeteren. Oudere apparaten blijven veilig en betrouwbaar functioneren totdat hun hardwarebeperkingen het moeilijk maken om updates te bieden.

Het bedrijf voegde eraan toe dat het samenwerkt met partners die apparaten produceren om meer repareerbare apparaten te bouwen en de uitstoot te verminderen. PIRG vindt echter dat Google beter zijn best moet doen om ervoor te zorgen dat laptops voor studenten duurzaam en repareerbaar zijn.

Lees ook: Acer mikt met nieuwe hardware op hybride werknemers en duurzaamheid