2min Devices

TU Delft presenteert kleinste harde schijf ooit

De Technische Universiteit Delft heeft de kleinste harde schijf ooit gepresenteerd. Daarvan bestaat elke bit uit slechts één chlooratoom. Het is met deze techniek mogelijk om één miljoen gigabyte op te slaan op een geheugen ter grootte van een zandkorrel.

De nieuwe techniek zal voorlopig niet naar de consumentenmarkt komen. De harde schijf werkt namelijk alleen in een vacuümomgeving en met een temperatuur van -196 graden Celsius. Daarnaast is het nog bijzonder langzaam. Het uitlezen van 8 bytes duurt ongeveer een minuut. Het overschrijven neemt 2 minuten in beslag.

Daarmee is de techniek nog altijd erg langzaam. Dat komt vooral door de manier waarop het systeem werkt. De wetenschappers van de TU Delft hebben een koperen plaat genomen met minuscule putjes. Daarin worden de atomen gelegd. Een putje mét atoom staat gelijk aan een 1 en een putje zonder een 0. Door acht van die putjes te combineren kan men één byte aflezen en daarmee dus een letter of cijfer.

Ondanks dat het nog vrij langzaam werkt, is het een forse wetenschappelijke doorbraak. Er werd al eerder geëxperimenteerd met dit soort systemen, maar nooit eerder werd het invullen van de putjes automatisch gedaan. Meer details over de harde schijf en hoe deze werkt verschijnen later deze week nog in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Nanotechnology.

Bron:New Scientist