3min

Logitech introduceert de Zone Wireless 2, een zakelijke headset die zelfs in drukke omgevingen kan presteren. Dankzij AI is niet alleen de ruis bij de gebruiker zelf weg te nemen, maar ook bij alle gesprekspartners. Het nieuwe product biedt onder meer vier opties voor noise-cancelling en een vervangbare accu en oorschelpen.

Kort geleden waren we aanwezig bij Logitech en konden we kennismaken met het ergonomische Wave Keys-toetsenbord. Daarnaast onthulde men Zone Wireless 2, een headset die ontworpen is voor drukke zakelijke omgevingen naast thuisgebruik. 85 procent van alle thuiswerkers zegt met audioproblemen te kampen, ofwel door de eigen apparatuur of door communicatieproblemen vanuit andere deelnemers aan online vergaderingen. Ook zegt Logitech dat veel werknemers het in eigen huis moeten doen met oude en ongeschikte apparatuur, mogelijk een overblijfsel van de plotselinge overstap naar thuiswerken tijdens de coronapandemie.

HP hd draadloze oordopjes met microfoon en draagtas.
Tekst gaat verder onder deze afbeelding

Om gebruikers te helpen concentreren, probeert Logitech net als andere bedrijven ANC (Active Noise Cancelling) in te zetten. Hierbij kiest men voor vier opties, aangeduid als Hybrid ANC. Allereerst is er ANC High, dat bijvoorbeeld de rumoer van een drukke trein weg kan nemen. ANC Low is eerder geschikt voor thuisgebruik om achtergrondgeluid te elimineren. De interessantste mogelijkheid is Transparency Mode, dat de noise-cancelling dynamisch pauzeert als iemand langsloopt en iets tegen je zegt. Het doet een beetje denken aan de beloofde functionaliteit in de Apple Vision Pro VR-headset, waarbij anderen de ogen van de gebruiker zien als ze deze persoon aanspreken. Ook is ANC volledig uit te schakelen, dat daarmee het kwartet aan keuzes completeert.

Certificaties, functionaliteit, ontwerp

Tijdens de lancering zien we certificaties voor Zoom, Google Meet, Google Voice en Google Fast Pair. Ook is er een speciale Teams-variant beschikbaar.

Qua functionaliteit haalt Logitech onder andere Smart Enumeration aan, dat via de receiver ervoor zorgt dat de headset enkel als een audio-device wordt herkend als deze verbonden. Ook zijn er met Logi Tune en Logitech Synch extra mogelijkheden ter aansturing van de headset. Via Tune is er een gepersonaliseerde luisterervaring te kiezen, die zowel op desktop als op mobiel doorgevoerd wordt. IT-personeel kan via Logitech Synch Remote Magement toepassen, zoals het updaten van de firmware op afstand.

Een vrouw met een koptelefoon op zit aan een bureau met een plant voor haar.

De Zone Wireless 2 heeft als verbetering ten opzichte van zijn voorganger de mogelijkheid om audio te laten lopen via USB-C. Zo wordt voorkomen dat de headset tijdens het opladen onbruikbaar is. Met een accuduur van 40 uur is het idee dat dit sowieso al weinig voor zal komen. De daadwerkelijke praattijd is met deze accu 15 uur als ANC aanstaat en 18 uur met de ANC-functie uitgeschakeld. Media en het audiovolume zijn aan te sturen met een beweging op de oorschelp.

Vervangbaar en gerecycled

“Zone Wireless 2 is een hoogwaardige headset van Logitech voor ervaren professionals die behoefte hebben aan controle, precisie en innovatie,” laat Prakash Arunkundrum weten, Chief Operating Officer bij Logitech. “We hebben Zone Wireless 2 ontworpen met geavanceerde technologie voor premium prestaties en een lagere ecologische voetafdruk.”

Deze ecologische voetafdruk wordt onder andere ingeperkt door het gebruik van PCR-plastic. 20 procent van de Zone Wireless 2 bestaat hieruit. Dit is een lager percentage dan we veelal zien bij elektronica; Logitech legt uit dat dit komt door het feit dat een headset een complexer product is dan een toetsenbord of het chassis van een laptop.

Prijs en eerste indruk

Aangezien de oorspronkelijke Zone Wireless beschikbaar is voor 229 euro (de Plus-variant kost 249 euro) zou je van een opvolger verwachten dat dit in dezelfde regio ligt. Niets is minder waar, want de Zone Wireless 2 wordt echt als een premium product gepositioneerd voor 359,99 euro. Het is op zijn zachtst gezegd een gewaagd prijspunt, maar zal dus gelden als een soort Zone Wireless Pro.

De Wireless 2 is ontworpen om voor elke gebruiker geschikt te zijn. De oorschelpen zijn dus plat op het oor en de hoofdband is erg ver uit te trekken. Onze eerste indruk is echter wel dat je alsnog even moet experimenteren voordat je een comfortabele positie gevonden hebt, waarbij ANC eveneens naar behoren werkt. Wel is de ANC-functionaliteit imposant en is de audiokwaliteit hoogwaardig voor een online vergadering. Uiteindelijk is de gesprekservaring alsnog afhankelijk van de apparatuur die andere gebruikers inzetten, maar Logitech zet alle zeilen bij om er zoveel mogelijk van te maken.

Lees ook: HP wil een one-stop shop zijn voor hybride werk