5min Devices

Review: Logitech Zone Vibe 100, conferencing headset voor thuiswerk

Review: Logitech Zone Vibe 100, conferencing headset voor thuiswerk

In september maakte Logitech een nieuwe headset bekend die is gericht op hybride werken. De Zone Vibe 100 heeft een adviesprijs van 120 euro (incl. BTW). Volgens Logitech kunnen medewerkers het model urenlang zonder ongemak gebruiken voor heldere videoconferences en telefoongesprekken. In de afgelopen weken nam Techzine de proef op de som. We toetsten de Zone Vibe 100 om te bepalen of het model aan de verwachting voldoet.

Om te beginnen: de specificaties. De microfoon is uitklapbaar en het model is voorzien van Bluetooth. De enige kabel is een USB-C-oplaadkabel. Daarbuiten werkt de Zone Vibe 100 draadloos. Op een volle batterij gaat de headset tot 20 uur mee.

Logitech ontwierp het model voor medewerkers die regelmatig thuiswerken en videoconferencen of bellen. De fabrikant stelt dat de headset urenlang comfortabel kan worden gebruikt, een helder stemgeluid produceert en gebruiksvriendelijk werkt.

In de afgelopen weken testten we het model om te achterhalen of de stelling klopt. Inmiddels kunnen we met zekerheid zeggen dat de Zone Vibe 100 een prima conferencing headset is binnen zijn prijsklasse.

Logitech Zone Vibe 100 in gebruik nemen

Externe apparaten zijn in een handomdraai verbonden. Je drukt op de zijknop, opent het Bluetooth-scherm van een device en selecteert ‘Zone Vibe 100’. De headset onthoudt meerdere apparaten. Dat niet alleen, hij is voorzien van multipoint. Dat wil zeggen dat je hem op meerdere apparaten tegelijkertijd aan kunt sluiten. Je kunt naast je werktelefoon ook je privételefoon aansluiten, zonder dat je een telefoontje hoeft te missen.

Het microfoongeluid is prima. Verwacht geen studiokwaliteit, want dat zal je in dit prijssegment niet vinden. De hoge tonen van de microfoon zijn helder. Je bent goed te verstaan tijdens videoconferences en belletjes. Goed om te weten is verder nog dat de microfoon is voorzien van noise-cancellation. Dit komt de kwaliteit uiteraard ook ten goede.

Een van de grootste pluspunten is het gewicht. Het model weegt 185 gram. Dat is extreem licht voor een headset van dit formaat. Vanwege het gewicht is het makkelijk om te vergeten dat je de headset ophebt.

De oorkussens zijn gemaakt van traagschuim, een populair materiaal voor matrassen en bedkussens. Als gevolg zet de koptelefoon nauwelijks druk op het hoofd. Logitech beweerde tijdens de aankondiging dat het model dagenlang zonder ongemak gebruikt kan worden. Die bewering klopt als een bus.

Wil je graag nog wat zaken aanpassen aan de standaardinstellingen van de Logitech Zone Vibe 100, dan kan dat. Hiervoor heeft Logitech de Logi Tune-software ontwikkeld. De software maakt het onder andere mogelijk om de equalizer van frequenties aan te passen (hoog/midden/laag). Je kunt in de software ook alle apparaten zien waarop de Zone Vibe 100 is aangesloten. Het is verder mogelijk om de naam van de hoofdtelefoon (die je ziet als je zoekt naar apparaten) aan te passen.

Ondersteuning voor Logi Sync, de zakelijke device management software van Logitech, is overigens niet aanwezig overigens. Daarvoor kun je bij hoger ingeschaalde modellen van de Zone Vibe-lijn terecht.

123
De Zone Vibe 100 is verkrijgbaar in zwart, roze en wit.

Geluidskwaliteit versus comfort

Logitech is niet de enige fabrikant van comfortabele headsets. Meerdere concurrenten leveren vergelijkbare modellen, maar de kwaliteit varieert. Het probleem met comfortabele headsets is dat comfort ten koste kan gaan van audiokwaliteit.

Voert een koptelefoon weinig druk uit op het hoofd, dan kan dit betekenen dat de oorkussens onvoldoende tegen de oren aandrukken, waardoor de geluidsgolven van de speakers niet goed aankomen. Voert de koptelefoon te veel druk uit, dan komen de geluidsgolven goed aan, maar voelt het onprettig om koptelefoon urenlang op te hebben.

De truc is een juiste balans. Een goede koptelefoon hoeft geen druk uit te oefenen om geluidskwaliteit te leveren. Met de Zone Vibe 100 weet Logitech de juiste balans te bereiken. De hoofdband zet nauwelijks druk op het hoofd, maar de oorkussens sluiten desalniettemin goed op de oren aan. Het geluid is verrassend warm voor een koptelefoon van dit prijssegment. Net zoals de microfoon leveren de drivers geen studiokwaliteit, maar de audio is goed genoeg voor muziek en films.

Tot slot is het nog goed om te vermelden dat de Logitech Zone Vibe 100 geen actieve ruisonderdrukking (ANC) toepast. Zoals vermeld is er wel ruisonderdrukking op de microfoon, maar niet in de schelpen.

Conclusie

De Zone Vibe 100 maakt de beloftes van Logitech waar. Het gewicht en de pasvorm zijn uitstekend voor medewerkers die langdurig conferencen en thuiswerken. De adviesprijs van 120 euro is niet goedkoop, dus goed zoeken naar de juiste aanbieding binnen het partnerkanaal van Logitech loont.

Een bijkomstig voordeel is dat medewerkers de headset na de werkdag kunnen gebruiken. De audiokwaliteit is voldoende voor muziek en films. Het model verbindt gemakkelijk met meerdere apparaten tegelijkertijd en gaat tot 20 uur mee op een volle batterij.

Tip: Review: Sony WH-1000XM4, de beste headphone nu nóg beter