min

Tags in dit artikel

,

Internetzoekmachine Google is al enkele maanden – in het geheim – bezig met het ontwikkelen van een auto die zichzelf kan besturen. Met behulp van videocamera’s, radarsensoren en speciale software kan de auto alles in de omgeving waarnemen en zelf beslissingen nemen net als een gewone bestuurder.

Dit bevestigd onder andere Google blog en de New York Times. Om de zelfbesturende auto’s te ontwikkelen werkt Google samen met ingenieurs van Amerikaanse universiteiten zoals Stanford en Carnegie Mellon.

De auto kan zelf beslissingen nemen en alles in de omgeving signaleren met behulp van videocamera’s, radarsensoren en speciale software. Daarnaast hebben er zeven zelf-besturende testauto’s – zes Toyota Priussen en een Audi TT – ruim 140.000 mijl (225.000 kilometer) gereden, en dit zonder dat er een bestuurder aan te pas kwam.

Maar de auto kan uiteraard nog niet helemaal zonder bestuurder, Jörn Marten Wille, de projectleider vertelt: "De wagen kan nog niet met verkeerslichten communiceren. Of de lichten op rood of groen staan, moeten we nu nog met een knopje aangeven", aldus Wille. De hele Amerikaanse wegenverkeerswet is nog gebaseerd op het feit dat er een mens achter het stuur zit. Daarom betaalt Google een aantal chauffeurs om de hele dag achter het stuur te zitten, zonder dat ze veel moeten doen.


Dr. Sebastian Thrun, een van de bedenkers van Street View, vertelt dat Google wil helpen om het verkeer veilig te maken. "Er komen jaarlijks meer dan 1,2 miljoen mensen om bij verkeersongelukken. Onze technologie kan dat aantal mogelijk halveren", aldus Thrun.

Maar het publiek moet nog wel een paar jaartjes wachten. De auto’s zijn volgens Google nog in een ‘experimenteel’ stadium en het duurt nog minstens acht jaar voordat deze technologie werkelijkheid kan worden.