2min

Volgens de website 9To5Mac.com hebben meerdere bronnen gemeld dat Apple bezig is met de mogelijkheid om de iPhone te gaan voorzien van over-the-airupdates. De functionaliteit werkt net zoals veel concurrenten van Apple nu al aanbieden, denk hierbij aan Android, Windows Phone en Palms WebOS.

Alle iPhone-bezitters moeten op dit moment hun iPhone verbinden met de computer om vervolgens met iTunes hun iPhone te updaten naar de meest recente versie van iOS. Volgens 9To5Mac zal dat vanaf iOS 5 mogelijk niet meer nodig zijn en worden die updates straks verspreid via het mobiele 3G-netwerk.

De methode van updaten via het 3G-netwerk is natuurlijk een stuk gebruiksvriendelijker dan het koppelen via iTunes. Om die reden zou Apple dan ook de overstap willen gaan maken naar deze manier van updaten. Apples plan is om dat dit najaar al mogelijk te gaan maken, aldus de bronnen van 9To5Mac. De update naar iOS 5 zal de laatste zijn die dan via iTunes moet worden geïnstalleerd, daarna gebeurt het over-the-air.

Er zijn echter nog een aantal obstakels, zo melden de bronnen. Apple zou momenteel nog in gesprek zijn met Verizon Wireless om dit mogelijk te maken. Of deze updatefunctie straks afhankelijk gaat worden van de telecomoperator is de grote vraag. Voor de telecomoperators is het natuurlijk een enorme belasting op het netwerk als iedereen op dezelfde dagen een nieuwe iOS-versie wil installeren. Hierover lijkt Apple dan ook in gesprek te zijn. Of Apple ook met AT&T praat en andere internationale telecomoperators is onduidelijk.

Een ander obstakel is de grootte van de updates die Apple verspreidt. De laatste iOS-updates waren soms wel groter dan 600 MB. Dit zijn formaten die je niet over-the-air kan verspreiden. Dan zou je over de helft van je datalimiet zijn bij veel Nederlandse telecomoperators. Dit komt voornamelijk doordat Apple via iTunes het volledige iOS-besturingssysteem binnenhaalt en geen gebruik maakt van incremental updates. Dit is dus simpelweg een andere manier van updaten.

De basis voor deze manier van updaten zit echter al wel in iOS verwerkt. AppleTV, een andere iOS-product van Apple, kan zichzelf namelijk al updaten zonder hulp van iTunes.

De kans is dus groot dat Apple deze mogelijkheid gaat brengen naar de iPhone en mogelijk ook naar de iPad en iPod touch. De enige die nog roet in het eten kunnen gooien, lijken de telecomoperators te zijn. Zij moeten bereid zijn de updates te pushen over hun 3G-netwerken.