In de nieuwe versie van CyanogenMod, een custom-ROM voor Android, wordt het mogelijk voor gebruikers om de rechten van applicaties naar eigen wens aan te passen. Aangezien CyangenMod een breed scala aan custom-ROM’s voor allerlei telefoons heeft, is het goed mogelijk dat jij dit ook kan doen met jouw Android-toestel door over te stappen op Cyanogenmod.

De mogelijkheid tot het beheren van rechten van applicaties houdt in dat je bepaalde rechten van een applicatie kan wijzigen wanneer je het hier niet mee eens bent of het onveilig vindt. Als voorbeeld nemen we bijvoorbeeld de applicatie HD Wallpapers uit de Android Market. Deze applicatie vraagt bij het downloaden en installeren om rechten met betrekking tot netwerkcommunicatie, telefoongesprekken en opslag. Je zou in dit geval niet blij kunnen zijn met het feit dat de applicatie toegang wil tot je telefoongesprekken, met een nieuwe functie binnen Cyanogenmod kan je dit nu verbieden.

Als je de nieuwe versie van CyanogenMod op je telefoon hebt staan, zal je tussen je instellingen het kopje Permissions vinden. Wanneer je deze aanklikt, zal je de mogelijkheid krijgen om de rechten van de applicaties aan te passen. Je kan hier rechten aan- en uitvinken, zodra je telefoon opnieuw is opgestart, zullen de nieuwe rechten van kracht zijn.

Het kan echter wel gebeuren dat door het aanpassen van de rechten van applicaties deze errors gaan geven of niet meer correct zullen werken. De applicatie die wij in het voorbeeld gebruiken gaf geen errors, maar je kan er bijna op rekenen dat je dit bij verschillende andere applicaties wel krijgt.