3min Devices

HP’s TouchPad met WebOS vanaf 1 juli te koop in VS

Een nieuwe speler met een nieuw besturingssysteem gaat zich mengen in de strijd der tablets. HP heeft laten weten klaar te zijn met de eerste op WebOS gebaseerde tablet. Deze nieuwe tablet van HP zal op 1 juli in de winkels liggen in de Verenigde Staten. De grootste vraag hierbij zal zijn, hoe goed is het WebOS besturingssysteem?

Het WebOS besturingssysteem maakte onderdeel uit van het bedrijf Palm, dat vorig jaar door HP werd ingelijfd. Ten tijde van de overname was het al duidelijk dat het HP vooral te doen was om dit besturingssysteem. De laatste versie die publiekelijk beschikbaar kwam van WebOS was op een Palm telefoon en werd destijds bestempeld als een besturingssysteem met veel potentie. Dat is inmiddels alweer zo’n 2 jaar geleden.

HP’s TouchPad met WebOS vanaf 1 juli te koop in VS

Inmiddels heeft de ontwikkelafdeling van HP veel uren gestoken in de doorontwikkeling van dit besturingssysteem en HP’s plannen zijn groot. Zo wil HP dit besturingssysteem gaan gebruiken voor mobiele telefoons, tablets, netbooks maar ook als dualboot voor Windows systemen, zodat men even snel op internet kan of hun e-mail kan controleren, zonder eerst een heel besturingssysteem op te starten. Deze lancering is dus niet alleen een vuurdoop voor HP’s eerste tablet maar ook voor het besturingssysteem.

De langverwachte TouchPad ligt dus op 1 juli in de Amerikaanse winkels maar zal enkele dagen later ook in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Duitsland verkrijgbaar zijn. Waarna enkele maanden later de landen Australië, Nieuw-Zeeland, Hong Kong, Singapore, Italië en Spanje zullen volge. Nederland staat momenteel nog niet op de lijst, maar de kans is natuurlijk aanwezig dat veel webshops uit Duitsland en Groot-Brittanië gaan importeren.

HP’s TouchPad met WebOS vanaf 1 juli te koop in VS

Dan de tablet zelf, de HP TouchPad is voorzien van een 9,7 inch-scherm, een iets wat afwijkende maat gezien de meeste tablets 10,1 inch zijn. De tablet wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon dual-CPU APQ8060 1,2GHz. De tablet gaat zoals gezegd draaien op WebOS, welke al meteen ondersteuning zal bieden voor zaken als Microsoft Exchange, waardoor de tablet ook gericht zal zijn op de zakelijke markt. HP heeft echter ook gedacht aan de consument en Gmail, Hotmail, Yahoo Mail en AOL-mail worden ook ondersteund.

Verder beschikt de tablet over een ingebouwde camera aan de voorzijde van 1,3 Megapixel, welke duidelijk is voor videobellen en niet om foto’s mee te maken. De tablet weegt ongeveer 740 gram en zal 13,7mm dik zijn. Begin juli zullen om te beginnen alleen de Wifi varianten in de winkel komen en de prijzen daarvan zijn ongeveer gelijk aan die van de iPad. De 16 GB-versie gaat over de toonbank voor 499 dollar en de 32GB-versie voor 599 dollar.

Een 3G of zelfs 4G-variant van de tablet moet na de zomer op de markt komen, welke ook zal beschikken over een GPS-chip. HP werkt momenteel samen met AT&T om dit te realiseren. Op de website van HP is meer informatie te vinden en het WebOS besturingssysteem ziet er op het eerste oog zeker niet slecht uit!

Bron:HP