Na bijna een jaar lang onderzoeken van 600.000 toestellen is gebleken dat bij Android toestellen de meeste hardwaredefecten zijn geconstateerd. De telefoons waar deze fouten zijn geconstateerd komen uit Europa, Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Australië.

Uit de cijfers blijkt dat bij de BlackBerry met 3,7 procent de minste hardwaredefecten worden geconstateerd. Verder blijkt acht procent van de iPhones, negen procent van de Windows Phone 7, en maar liefst veertien procent van de Android-toestellen hardwarefouten bevatten. Volgens WDS wordt er tegenwoordig meer gekeken naar de mogelijkheden van een toestel dan naar de hardware. Hierdoor zou de hardware niet meer de belangrijkste prioriteit zijn en daardoor zijn er dus meer meldingen van defecten.

WDS vermeldt niet hoeveel reparaties per merk moesten worden uitgevoerd. Ook is niet bekend in welke verhouding de merken over de bevolking zijn verdeeld. Volgens WDS zijn de cijfers niet heiligmakend want veel factoren onderbreken er bij de analyse. Zo zijn er geen cijfers van andere merken zoals de Symbian en webOS.

Android heeft door deze defecten zijn nummer eenpositie op de markt met veertien procent niet verloren. Windows Phone 7 staat met twintig procent op de tweede plek, dus op dit moment heeft Android nog niks te vrezen.