2min Devices

Microsoft onthult eigen Surface Windows-tablet

Het hoge woord is eruit. Microsoft CEO Steve Ballmer onthulde afgelopen nacht zijn Windows-tablet met de naam Microsoft Surface. Microsoft heeft de ontwikkeling van de tablet volledig binnenshuis gehouden. Eerder werd nog gezinspeeld op een samenwerking met Barnes & Noble.

Op het evenement dat Microsoft speciaal voor de onthulling van de Surface had opgezet, presenteerde het technologiebedrijf uit Redmond twee versies van de tablet. De consument krijgt de keuze uit een tablet met een Intel Ivy Bridge- of een ARM-processor. De versie die draait op basis van de Intel-chip zal over Windows 8 Pro gaan beschikken, waar de ARM-tablet wordt voorzien van Windows RT.

De Windows RT-versie is slechts 9,3 mmm dik, weegt 676 gram en krijgt een 10,6 inch ClearType HD scherm, met een 720p-resolutie in een 16:9-aspectratio. In dit model is een 1,4GHz Nvidia Tegra 3-processor aanwezig. Qua geheugen heeft men de keuze tussen 32GB of 64GB opslagruimte. Daarnaast heeft Microsoft de Windows RT-versie voorzien van een USB 2.0-poort en een micro HDMI-aansluiting.

De Surface-tablet welke gebaseerd is op de Intel-processor zal draaien op Windows 8 Pro. Deze versie is met zijn 13,5 mm de dikste van de twee tablets en weegt met 903 gram ook iets meer. Dit model, dat voornamelijk op de zakelijke markt is gericht, krijgt een 10,6 inch ClearType Full HD-scherm, met tevens een beeldverhouding van 16:9, en zal verscheept worden in een 64GB en 128GB-variant. Een USB 3.0-poort, microSDXC-kaarlezer en een mini-DisplayPort-uitgang zijn allen aanwezig. Daarnaast biedt dit model digital ink-ondersteuning, waarbij de pen door middel van een magneet aan de tablet gekleefd kan worden.

Beide versies zijn voorzien van een vapor-deposited magnesium-behuizing en het is met de ingebouwde standaard mogelijk om de Surface-tablet rechtop te zetten. Ook zullen er voor beide modellen zogenaamde Touch en Type Covers beschikbaar komen. De Touch Cover is slechts 3 mm dik en kan door middel van een magneet aan de tablet worden gekoppeld. De Type Cover is een volledig tactiel toetsenbord, met klikbare knoppen. Daardoor is dit toetsenbord met zijn 5 mm iets dikker.

Microsoft kon nog geen prijs voor de Surface-tablets noemen. Deze zullen zodra de lancering in zicht komt bekend worden gemaakt, al kunnen we volgens Microsoft verwachten dat deze prijs in de buurt ligt van concurrerende ARM-tablets of Intel Ultrabooks. De Windows RT-versie wordt verwacht in oktober, voor het Windows 8 Pro-model moeten we geduld hebben tot ongeveer januari 2013.

Bron:Microsoft