1 min Devices

Ook KPN verhoogt 3G-snelheden met DC-HSPA+

Eind vorige week werd bekend dat Vodafone de snelheid van 3G-netwerken zal opschroeven door Dual Carrier HSPA+-technologie te activeren. KPN heeft aangegeven dat het diezelfde stap aan het ondernemen is. Halverwege 2013 moet DC-HSPA+ landelijk beschikbaar zijn, zo verwacht KPN.

Gedurende de afgelopen maanden heeft KPN tests uitgevoerd in en rond Amsterdam en Den Haag. Aan de hand van die tests is besloten dat DC-HSPA+ landelijk doorgevoerd wordt. Wel is het zo dat er relatief weinig telefoons die momenteel in omloop zijn geschikt zijn voor DC-HSPA+. Naar schatting zou zo’n vijf tot tien procent van de smartphones ondersteuning hebben voor DC-HSPA+. Onder de toestellen die de netwerktechnologie ondersteunen vinden we bijvoorbeeld de Apple iPhone 5 (review) en de Nokia Lumia 820 (review) en 920 (review).

Het is niet duidelijk welke snelheid eigenaars van deze smartphones mogen verwachten wanneer zij gebruik maken van een verbinding die ondersteund wordt door DC-HSPA+. De theoretische snelheid ligt op papier op 42 Mb/s.

KPN volgt met deze bekendmaking Vodafone’s voorbeeld om niet alleen in 4G-techniek te investeren, maar ook 3G-netwerken van een update te voorzien. T-Mobile is momenteel de enige telecomprovider die geen plannen voor DC-HSPA+ bekendgemaakt heeft.

Bron:Telecompaper