De nieuwe MacBook Air is enkele dagen na de aankondiging al ontleed door iFixit. De reparatiedienst beoordeelt met grote regelmaat hoe goed nieuwe producten door gebruikers te repareren zijn. De MacBook Air komt er niet genadig vanaf.

iFixit geeft de nieuwe MacBook Air een score van 4 uit 10 punten. Dat komt onder andere doordat Apple gebruik maakt van ongebruikelijke schroeven, waardoor een Pentalobe-schroevendraaier vereist is om de ingewanden van de laptop te bereiken. Alle interne onderdelen zijn op maat gemaakt, wat betekent dat ze niet te vervangen zijn met onderdelen die je bij de lokale PC-boer zal vinden. Wel zijn de onderdelen makkelijk te vervangen, mits je ze eenmaal te pakken hebt.

Dit geldt ook voor het werkgeheugen en de SSD. Het werkgeheugen is op het moederbord gesoldeerd en dus sowieso lastig te vervangen. De SSD is niet compatibel met eerdere modellen van de MacBook Air. Mocht er dus iets kapot gaan, dan ben je aangewezen op officiële onderdelen van Apple.

Dat onderdelen van de MacBook Air niet te vervangen zijn is overigens niets nieuws. Bij vorige versies van de laptop was dit eveneens het geval. Apple heeft hiertoe besloten om de laptop zo licht, klein en dun mogelijk te kunnen maken.