2min

In Singapore is een nieuw bedrijf opgericht met de naam Newkia, op de dag dat bekend werd dat Microsoft een groot gedeelte van Nokia zal inlijven. Newkia werd in het leven geroepen door Thomas Zilliacus, een oud-medewerker van Nokia die de gang van zaken bij het Finse bedrijf niet meer zag zitten. In 2014 moet de eerste Newkia-telefoon verschijnen

Newkia zal in tegenstelling tot Nokia geen Windows Phone-toestellen maken, maar richt zich op de ontwikkeling van Android-toestellen. Volgens Zilliacus is er nog genoeg ruimte voor nieuwe spelers op deze markt, verwijzend naar het succes van het Chinese Xiaomi, dat pas twee jaar geleden zijn eerste Android-toestel lanceerde maar nu al veel succes kent.

Zilliacus wil zoveel mogelijk oud-medewerkers van Nokia verzamelen om aan de slag te gaan bij Newkia, zodat er zoveel mogelijk kennis wordt verworven. Want, volgens Zilliacus hebben Nokia-werknemers gemiddeld gezien nog altijd de meeste kennis aan boord als het aankomt op mobiele telefoons. Inmiddels zijn er al verschillende oud-medewerkers aangesloten, maar Zilliacus wil er meer om zich heen verzamelen.

Zelf was Zilliacus 15 jaar werkzaam bij Nokia, onder andere als CEO van de Aziatische en Oceanische afdelingen van het bedrijf. Een jaar geleden deed Zilliacus ook eens een verwoede poging om het bedrijf over te nemen, maar hij kreeg het geld niet bij elkaar.

Voor de overname van Microsoft en CEO Stephen Elop heeft Zilliacus weinig goeds over. "Nokia was drie jaar geleden nog de grootste fabrikant van mobiele telefoons en is vandaag de dag een onbelangrijk merk geworden," zegt de oprichter van Newkia. Helemaal ongelijk heeft hij niet, de prijs die Microsoft voor de hardware-afdeling van Nokia betaalt bedraagt slechts twee procent van de waarde van het bedrijf op zijn hoogtepunt, tien jaar geleden.