2min

Tags in dit artikel

,

Onderzoekers zijn bezig met het maken van een siliconenbatterij die grote hoeveelheden energie kan opslaan. Nadeel hieraan is dat siliconen uitrekt op het moment dat het energie oplaadt. Om dit tegen te gaan hebben de onderzoeks een batterij gemaakt die zichzelf geneest.

In een poging om een betere batterij te maken, hebben onderzoekers besloten siliconen te gebruiken omdat deze stof de eigenschap heeft dat het veel energie kan opnemen. Het materiaal heeft echter ook een groot nadeel. Tijdens het opnemen van grote hoeveelheden energie zet de stof uit. Op het moment dat de energie wordt losgelaten krimpt de stof weer ineen. Doordat dit in een accu vaak gebeurt, komen er scheuren in de siliconen en wordt de batterij na verloop van tijd nutteloos.

Om dit probleem op te lossen, hebben de onderzoekers van de Stanford SLAC Laboratories gekeken naar de nieuwste onderzoeken op het gebied van robothuid. Een siliconenpolymeer die bestaat uit zwakke chemische bindingen trekt weer aan, nadat het materiaal scheurt. Hierdoor wordt de oorspronkelijke vorm binnen enkele uren weer teruggevonden. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe de stof zichzelf repareert.

Het team achter het idee wist de batterij 100 keer volledig op te laden en leeg te laten lopen. Het doel van het team is om dit uiteindelijk 3.000 keer te kunnen doen. Hierdoor zou de batterij bruikbaar zijn in een elektrisch vervoersmiddel.

Of de batterij echt op de markt gaat komen is nog maar de vraag, maar het is natuurlijk wel een nieuwe mogelijkheid op een grote stapel van ideeën voor batterijen die langer mee kunnen gaan.