Naar verwachting zal Apple op termijn Gorilla Glass inruilen voor kunstmatig saffier voor de protectie van schermen en andere onderdelen van nieuwe producten. Een topman van Corning, de maker van Gorilla Glass, heeft echter weinig positiefs te zeggen over de concurrent.

Tijdens een conferentie werd Corning-topman Tony Tripney door een analist van Morgan Stanley gevraagd naar zijn mening over saffier. Tripney gaf aan een hoop nadelen te zien. Zo is saffier tien keer zo duur en 1,6 keer zwaarder. Ook is het materiaal volgens Tripney minder milieuvriendelijk, het zou honderd keer zoveel energie kosten om saffier te maken.

Daar houdt het niet mee op. Tripney meldt dat saffier minder licht doorlaat, wat resulteert in minder heldere schermen of een kortere accuduur. Hoewel het materiaal erg goed tegen krassen bestand is zou het bovendien wel makkelijker breken dan Gorilla Glass.

Tripney lijkt zich dus weinig zorgen te maken om saffier. Apple past het materiaal nu al toe op onder meer de afdekking van de lens en vingerafdrukscanner van de iPhone 5S (review). Het lijkt redelijk aannemelijk dat het Amerikaanse bedrijf grotere plannen heeft voor saffier.

Een saillant detail is dat een voorganger van Gorilla Glass al sinds de jaren ’60 bestaat en bedoeld was voor vervanging van glas in voertuigen. Dat werd echter nooit een groot succes en het product belandde op een zijspoor. Uiteindelijk was het Apple’s Steve Jobs die het glas nieuw leven inblies met het gebruik in de eerste iPhone. Vandaag de dag zit het glas in de meeste hoogwaardige smartphones.