3min Devices

‘Apple roadmap: iPad Air 2, 12 inch MacBook en phablet op komst’

De vaak betrouwbare Ming-Chi Kuo van KGI Securities heeft zijn verwachtingen voor de toekomstige Apple-producten uitgesproken. Hoogtepunten zijn onder andere de komst van een nieuw type MacBook, een update voor de iPad Air en een iPhone-phablet met een scherm van 5,5 inch.

‘Apple roadmap: iPad Air 2, 12 inch MacBook en phablet op komst’
Analist Ming-Chi Kuo heeft in het verleden al regelmatig bewezen over de juiste bronnen te beschikken. Veel van de voorspellingen van Kuo zijn uitgekomen. Omdat er ook veel informatie over de iWatch is, is dit in een apart artikel verwerkt.

iPad Air 2

Apple zal de iPad Air 2 uitrusten met een Apple A8-processor en Touch ID-ondersteuning. De eerste iPad Air (review) werd in november 2013 op de markt gezet, Kuo verwacht dat de tweede iteratie eerder in het jaar wordt vrijgegeven. Over de Apple A8-processor is nog weinig bekend, onlangs werd wel de verwachting uitgesproken dat Apple de energiezuinige Core i5-processor van Intel voorbijstreeft qua prestaties.

iPad mini

De volgende iPad mini zal iets dunner worden en daarmee op hetzelfde niveau als het origineel komen. De iPad mini 2 (review) was een fractie dikker vanwege een grotere accu, benodigd om het Retina-scherm van voldoende prik te voorzien. Ook krijgt deze iPad een Apple A8-chipset en Touch ID.

MacBook Air met 12 inch-scherm

De MacBook Air zal ten langen leste een herontwerp ondergaan. Daarmee verandert ook de schermgrootte naar 12 inch terwijl een Retina-resolutie wordt geïntroduceerd. Kuo verwacht dat dit model respectievelijk de draagbaarheid en productiviteit van de 11- en 13 inch-modellen zal bieden. Deze MacBook wordt pas tegen het einde van 2014 verwacht, waarschijnlijk tegelijkertijd met Mac OS X 10.10.

Goedkopere iMac

De lancering van een nieuwe iMac is mogelijk Apple’s eerste hoogtepunt van het jaar. Kuo geeft weinig details over het product, maar verwacht wel dat er een goedkopere variant op komst is. Dit model zou de iMac-verkopen met 23 procent moeten opkrikken.

iPhone 6 in twee formaten

De komst van de iPhone 6 in twee formaten is inmiddels al vaak besproken. Kuo gaat hier ook niet tegenin, volgens de KGI Securities-analist komen er inderdaad twee modellen. Kuo gaat uit van een 10 tot 20 procent dunnere bezel rondom het scherm, alsook de komt van de Apple A8-chipset en NFC-ondersteuning.

Het model met een 4,7 inch-scherm krijgt een resolutie van 750 bij 1334 pixels, dat komt neer op 326 pixels per inch en dat is exact gelijk aan de iPhone 5S (review) en andere recente modellen. Kuo verwacht dat dit model het meest zal verkopen, in een jaar tijd moeten hiervan zo’n 60 miljoen exemplaren verkocht zijn.

Het model van 5,5 inch krijgt een resolutie van 1080 bij 1920 pixels, ofwel Full HD. De pixelratio ligt hierbij met 401 stuks per inch veel hoger. Wel hebben beide modellen dezelfde schermverhouding als andere recente iPhone’s, waardoor een herontwerp van apps niet direct nodig is.

Geen vervolg iPhone 5C, grotere iPad en TV laten op zich wachten

Ming-Chi Kuo rept geen woord over de iPhone 5C (review), daarmee lijkt het waarschijnlijk dat hij geen vervolg op de plastic smartphone verwacht. Een grotere iPad met een 12,9 inch-scherm en een televisie van Apple zullen dit jaar niet uitgebracht worden, maar zijn volgens de analist wel in ontwikkeling.

Bron:MacRumors