1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De wereld is niet alleen toe aan een modulaire smartphone, alle elektronica moet wat Phonebloks betreft modulair worden. De smartphone is nog maar het begin.

Als het aan Phonebloks ligt, gaan alle elektronicafabrikanten samenwerken en werken al hun componenten op apparaten van andere partijen. Ook als het gaat om volledig andere productcategorieën. Is de processor van je smartphone te traag geworden, dan zou je die bijvoorbeeld nog wel kunnen gebruiken op een televisie en wasmachine, je hoeft alleen het blokje over te plaatsen. Als er een onderdeel van een apparaat kapot is, hoef je alleen dat blokje te vervangen in plaats van het hele apparaat.

Er zijn volgens Phonebloks drie zaken nodig om dit gedachtegoed van de grond te krijgen. Als eerste moet er een markt voor zijn, de animo voor het originele idee voor modulaire smartphones heeft bewezen dat dit wel goed zit. Als tweede dient er een gestandaardiseerd platform geformuleerd te worden om de compatibiliteit te garanderen. Als laatste is het natuurlijk nodig dat zoveel mogelijk fabrikanten zich aansluiten bij de beweging.

De aandacht voor het originele idee van Phonebloks heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de modulaire smartphone werkelijkheid wordt. Google ontwikkelt in de vorm van Project Ara een modulaire smartphone die begin 2015 op de markt komt. Ook Xiaomi en ZTE zijn bezig met dit idee.