De Nexus-productlijn van Google lijkt op zijn einde te lopen. HTC zal vermoedelijk de laatste tablet met Google’s predikaat maken, het gaat om de Nexus 9 waarover details zijn uitgelekt.

De Nexus 9 wordt vermoedelijk niet gepresenteerd tijdens de Google I/O-beurs die later deze week plaatsvindt, daarvoor zou het nog te vroeg zijn. Het apparaat wordt voorzien van een scherm van 8,9 inch, wat een bijzonder formaat is. Op dat scherm wordt een resolutie van 1440 bij 2048 pixels getoond.

Ook andere ingewanden zijn opvallend te noemen. Google en HTC kiezen niet voor een chipset van Qualcomm, maar van Nvidia. De Tegra K1-chipset die 64bit-commando’s ondersteunt zal vermoedelijk zijn opwachting maken. Ook is er 2GB werkgeheugen, 32GB opslagruimte en camera’s met 8 en 3 megapixels.

De behuizing van aluminium is nog geen 8 millimeter dik, het apparaat weegt 418 gram. Het kan overigens nog kang duren voor de Nexus 9 in de winkels ligt, bronnen melden dat het de bedoeling is dat de tablet voor de feestdagen in de winkelschappen ligt.

De Nexus 9 van HTC is volgens sommigen de laatste tablet uit Google’s productlijn die in 2010 in het leven werd geroepen met de Nexus One, eveneens van HTC. Google kwam met Nexus-producten omdat het niet tevreden was over de kwaliteit van de bestaande Android-producten. De zoekgigant zou de productlijn willen vervangen door Android Silver, een programma met richtlijnen waaraan fabrikanten kunnen voldoen.