HTC komt voor het eerst sinds 2010 met een Nexus-product, dat is inmiddels zo goed als zeker. Volgens betrouwbare bronnen is de lancering inmiddels aanstaande, waarschijnlijk gebeurt dit gezamenlijk met de uitkomst van Android L .

De Nexus 9 markeert niet alleen vanwege het Nexus-label een langverwachte terugkeer van HTC, het is tevens voor het eerst sinds 2011 dat het Taiwanese bedrijf een nieuwe tablet op de markt brengt. Volgens The Wall Street Journal vliegen medewerkers van HTC veelvuldig heen en weer naar Google’s hoofdkantoor in Mountain View om details over de tablet te bespreken.

Uit documenten van Nvidia bleek al dat de Nexus 9 waarschijnlijk voorzien is van een Tegra K1-chipset en in het derde kwartaal van dit jaar wordt uitgebracht. Sinds de vondst van die vermelding zijn die documenten echter aangepast. Afgaande op de naam heeft de tablet een schermgrootte van ongeveer 9 inch.

Ook is het aannemelijk dat Google het apparaat voorziet van Android L, de volgende update voor het mobiele besturingssysteem. Tijdens de presentatie van de Nexus 9 zal Google waarschijnlijk ook aandacht besteden aan een fysiek toetsenbord dat eigenschappen van Apple’s SmartCover en Microsoft’s TypeCover combineert. Verdere eigenschappen van de tablet blijven nog grotendeels ongewis.