De Chinese fabrikant Xiaomi die onder de naam Mi de Westere markt wil veroveren heeft vandaag twee nieuwe mobiele producten gepresenteerd: de Mi 4-smartphone en de Mi Band. Laatstgenoemde is een wearable zoals bijvoorbeeld de Sony SmartBand. Beide producten zijn echter enorm scherp geprijsd.

De Mi 4 is een high-end smartphone tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Voorheen werden de Nexus 5 en de OnePlus One al gezien als high-end toestellen voor een scherpe prijs, in die rij kan de Mi 4 ook geplaatst worden. Want ook dit toestel is met 320 dollar bijzonder scherp geprijsd. De kans dat het toestel in Europa op de markt komt is niet heel groot, maar via de bekende importkanalen is veel mogelijk.

De specificaties van de Mi 4 liegen er niet om: het toestel beschikt over een 5 inch-scherm met een Full HD-resolutie, volgens Xiaomi ondersteunt het scherm 84 procent van de NTSC-kleuren, waardoor het dicht tegen de Adobe RGB-standaard aan schurkt. Aan de binnenkant bevindt zich een Qualcomm Snapdragon 801-chip met een kloksnelheid van 2,5 GHz, 3GB aan werkgeheugen en 16- of 64GB aan opslagcapaciteit afhankelijk van de gekozen configuratie. Aan de achterkant zit een 13 megapixel-camera, de voorkant is voorzien van een 8 megapixel-camera, beide afkomstig van Sony. Het toestel ondersteunt de laatste technieken zoals Bluetooth 4.0 LE, WiFi a/b/g/n/ac en 4G-connectiviteit. Het toestel is uiteraard voorzien van Android 4.4 KitKat.

Het uiterlijk van de toestel doet ons enigszins denken aan de Apple iPhone 4. De Mi 4 heeft namelijk een metalen rand, maar aan de achterkant bevindt zich een verwijderbare plastic cover. De covers voor de achterzijde zijn ook los te verkrijgen in veel verschillende stijlen, bijvoorbeeld met een houtnerf of met een imitatie van steen.

Mi Band

De overeenkomsten met Apple zijn overigens niet alleen in de Mi 4-smartphone te zien. De kleding van de CEO van Xiaomi deed denken aan de iconische klederdracht van Steve Jobs, ook kwam het bedrijf tijdens de presentatie met de welbekende leus: "One More Thing", waarna de Mi Band werd gepresenteerd.

De Mi Band is de eerste wearable van de fabrikant en het is duidelijk op welk vlak het wil concurreren, namelijk de prijs. De Mi Band krijgt een adviesprijs van 13 dollar. Dit terwijl de specificaties redelijk indrukwekkend zijn, zo heeft de Mi Band een accuduur van maar liefst 30 dagen, iets wat tot op heden ongekend is in het land van de wearables.

De Mi Band is in staat om je bewegingen bij te houden, zoals lopen en hardlopen, maar ook je slaapgedrag. Verder biedt de armband een vibrerende wekker en is het product waterdicht. Tot slot kan de Mi Band in combinatie met een Mi-smartphone dienen als een beveiligingsproduct, als de Mi Band in de buurt is van de telefoon dan is deze ontgrendeld.

Wanneer de Mi Band beschikbaar komt is onduidelijk, maar wederom eerst in China. Daarna mogelijk via importkanalen in Nederland.