Uit afbeeldingen van iconen uit Windows 9 blijkt dat het besturingssysteem alvast klaar is om gebruikt te worden met 8K-schermen. Daarmee timmert Microsoft alvast hard aan de weg, want dit soort schermen zijn momenteel nog niet te koop.


Windows 9 bevat afbeeldingen voor iconen met een resolutie van 768 bij 768 pixels, bedoeld voor weergave op een 8K-resolutie (7680 bij 4320 pixels). Dergelijke schermen bestaan op dit moment alleen als prototype en zullen videokaarten ook flinke koppijn opleveren vanwege de vereiste grafische kracht.

Uit een andere afbeeldingen is op te maken dat Windows 9 overweg kan met vijf verschillende maten van schatting: 96, 120, 144, 192 en 240 DPI. Afhankelijk van de schermresolutie en de wens van de gebruiker kan het systeem daarmee terugvallen op verschillende formaten van iconen en andere grafische elementen. Hoe hoger het DPI-aantal, hoe scherper de iconen worden getoond.

Dell kondigde onlangs een scherm met een 5K-resolutie aan, dat is momenteel de hoogst beschikbare schermresolutie.

Microsoft zal Windows 9 op 30 september aanstaande tonen, kort daarna komt waarschijnlijk een preview van het besturingssysteem beschikbaar.