Review: Android 5.0 Lollipop – Geheel in het nieuw

Introductie

Naar eigen zeggen levert Google met Lollipop de grootste update tot op heden af voor het mobiele besturingssysteem Android. In de basis is die bewering voor gebruikers ook heel gemakkelijk te accepteren: Google introduceert een nieuw uiterlijk met de naam Material Design, waardoor het lijkt alsof je een nieuwe tablet of telefoon in je handen krijgt dankzij een simpele update. Ook maakt de zoekgigant het systeem geschikt voor een breed scala aan schermgroottes, van smartwatches tot TV-schermen. En dan zijn er uiteraard ook nog de nodige wijzigingen onder de motorkap.

Google kondigde Android 5.0 Lollipop al in juni van dit jaar aan, maar destijds ging het slechts om een preview voor ontwikkelaars. Ook heette het systeem officieel nog Android L. De vroege versie van het besturingssysteem werd enkel uitgebracht voor een klein aantal Nexus-apparaten, zodat ontwikkelaars alvast de nieuwe functionaliteiten konden uitproberen en hun apps waar nodig aanpassen en uitbreiden.

Review: Android 5.0 Lollipop – Geheel in het nieuw Review: Android 5.0 Lollipop – Geheel in het nieuw Review: Android 5.0 Lollipop – Geheel in het nieuw

Begin november verspreidde Google de uiteindelijke versie van Android 5.0 en toen werd ook de uiteindelijke naam bekendgemaakt: Lollipop. Fabrikanten zijn nu achter de schermen druk bezig met het maken van updates voor hun eigen toestellen, sommige partijen hebben de uitrol van de update zelfs al in gang weten te zetten. Op het moment van schrijven zijn dat naast Google ook LG en Motorola.

In dit artikel bespreek ik de belangrijkste nieuwigheden en wijzigingen die Google met Android 5.0 Lollipop introduceert. Houd in je achterhoofd dat je een deel van deze zaken wellicht niet tot je beschikking zal krijgen als je geen toestel van Google of Motorola hebt, andere fabrikanten hebben er immers een handje van om de zaken naar eigen hand te zetten. Dat geldt zeker voor het nieuwe uiterlijk van Android. Fabrikanten zullen Material Design ongetwijfeld als leidraad gebruiken, maar er toch een eigen stempel op drukken om zich te onderscheiden van de concurrenten.