2min

Zoekgigant Google presenteerde gisterenavond een aantal nieuwe producten, waaronder de Google Nexus 9 die gemaakt is door HTC. De tablet is voorzien van een IPS-scherm van 8,9 inch en een opvallende chipset van Nvidia. De tablet heeft een adviesprijs vanaf 399 euro en gaat op 3 november in de verkoop.

De Google Nexus 9 is voorzien van een schermgrootte van 8,9 inch, waarop 1536 bij 2048 pixels worden getoond. Google heeft voor het eerst gekozen voor een 4:3-beeldverhouding, het voordeel hiervan is dat de tablet zowel in landschaps- als portretmode comfortabel te gebruiken is. Apple hanteert deze schermverhouding al sinds de originele iPad.

Het rekenwerk wordt verricht door een Tegra K1-chipset van Nvidia. De 64bit-processor in deze chipset beschikt over twee kernen en draait op 2,3 GHz. Verder is er 2GB aan werkgeheugen, de camera’s schieten foto’s in 8 en 1,6 megapixels. Met een accucapaciteit van 6700 mAh belooft Google een accuduur van zo’n 9 uur. De tablet is uiteraard voorzien van het zojuist vrijgegeven Android 5.0 Lollipop.

Google brengt de Nexus 9 in een keur aan uitvoeringen uit. Allereerst is er de keuze tussen 16 of 32GB opslagruimte, met een prijs van 399 en 499 euro. Ook kan men voor de toevoeging van 4G-ondersteuning kiezen, de meerprijs daarvan is nog onduidelijk. De 16GB-versie komt in de kleuren wit en zwart, de 32GB-versie komt alleen in de zwarte uitvoering naar onze regio. De opslagruimte is niet uit te breiden, een microSD-slot ontbreekt namelijk.

Opmerkelijk is overigens dat Google met de nieuwe reeks producten een veel hoger prijskaartje hanteert. De Google Nexus 6 heeft in de Verenigde Staten een adviesprijs vanaf 649 dollar terwijl de Nexus 5 bij introductie 349 dollar kostte. De Google Nexus 9 kost in onze regio 399 euro, terwijl de vorige Nexus 7 bij introductie voor 229 euro over de toonbank ging.