Naast Microsoft had ook Google vanavond een evenement gepland, vanavond zijn de Nexus 4 smartphone en de Nexus 10 tablet gepresenteerd. Beide voorzien van Android 4.2, een nieuwe versie van Android waarover later meer. De Nexus 4 is gemaakt door LG en de Nexus 10 is van de hand van Samsung. Beide apparaten verschijnen op 13 november in de Amerikaanse winkels. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog even onduidelijk.

Google brengt hiermee een nieuw vlaggenschip op de markt in zijn smartphone line-up, voorzien van de allernieuwste Android-versie 4.2. De Nexus 4 beschikt over een 4,7 inch IPS-scherm met een resolutie van 1280×768 pixels. De smartphone wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon S3 Pro processor, een quad-core model met een kloksnelheid van 1,5 Ghz. Volgens Google de allersnelste mobiele processor van dit moment. Verder beschikt het toestel over 2 GB RAM, NFC, Bluetooth en een mogelijkheid om draadloos te worden opgeladen. Uiteraard kan men ook kiekjes schieten met dit toestel, hiervoor is er een 8 Megapixel camera te vinden aan de achterzijde en een 1,3 Megapixel camera aan de voorzijde. Er komt een model met 8 GB opslagcapaciteit en een model met 16 GB opslagcapaciteit op de markt. Welke in Nederland op de markt gaat komen is nog onduidelijk. De Amerikaanse verkoopprijzen zijn respectievelijk 299 en 349 dollar.

Google biedt deze nieuwe Nexus 4 dus aan voor een vrij scherp tarief. Opmerkelijk is wel dat Google er niet voor heeft gekozen om LTE-ondersteuning in dit toestel te stoppen. Het toestel moet in elk geval de zware concurrentie aan gaan met de Samsung Galaxy S III, de iPhone 5 en de nieuwe Windows Phone toestellen van onder meer Nokia, de Nokia Lumia 920. De Nexus 4 wordt gemaakt door LG en is duidelijk geïnspireerd op de LG Optimus G, alleen beschikt over betere hardware. De behuizing is gemaakt van plastic en de achterzijde van glas.

Tablet

Enkele maanden geleden bracht Google samen met Asus de Nexus 7 op de markt. Nu komt Google al met zijn tweede tablet, de Nexus 10, ditmaal in samenwerking met Samsung. Grote verschil is uiteraard dat de Nexus 7 beschikt over een 7 inch scherm en de Nexus 10 over een 10 inch scherm. Maar dat is gelukkig niet het enige. Om te beginnen gaat de Nexus 10 echt de concurrentie aan met de nieuwe iPad van Apple. Het scherm van de Nexus 10 beschikt namelijk over een resolutie van maar liefst 2560×1600 pixels en haalt daarmee een indrukwekkende 300 pixels per inch. Google noemt dit scherm "True RGB Real Stripe PLS", een hele mond vol dus, maar kort samengevat biedt het betere kleuren, scherpere teksten en hogere kijkhoeken.

De Nexus 10 zal verkrijgbaar zijn met 16 GB en 32 GB aan opslagcapaciteit en er komt voorlopig alleen een WiFi-versie, geen versie dus met mobiel internet. De Nexus 10 wordt aangedreven door een dual-core ARM Cortex-A15 chip met 2 GB aan RAM-geheugen. Waarschijnlijk komt de Cortex-A15 uit de Exynos-serie, maar dat laat Google in het midden. In deze Cortex-A15 is ook een quad-core Mali T604 GPU te vinden die moet gaan zorgen voor de grafische kracht. Het lijkt dus te gaan om een zeer krachtige chip.

Ook deze tablet is voorzien van Android 4.2 net als de eerder genoemde smartphone. Als we kijken naar de overige specificaties zien we een 5 Megapixel camera aan de achterzijde en een 1,9 Megapixel camera aan de voorzijde. De batterij heeft een capaciteit van 9000 mAh, genoeg voor het afspelen van 9 uur aan HD-video’s, aldus Google. Opvallend is dat de tablet is voorzien van niet één maar twee NFC-chips, een aan de voorzijde en een aan de achterzijde. Verder is er een micro-USB en micro-HDMI poort aanwezig en stereo-speakers.

Een van de grootste voordelen van deze Nexus 10 met Android 4.2 is dat het eindelijk mogelijk is om met meerdere gebruikers de tabelt te gebruiken. Iedereen kan inloggen met zijn eigen Google-account. Hierdoor kan de tablet door meerdere mensen in huis worden gebruikt zonder dat men bij elkaars gegevens kan komen. Een functionaliteit die hoog op het verlanglijstje staat van veel tablet-gebruikers.

Door het scherm met zeer hoge resolutie en de zeer snelle hardware lag een steig prijskaartje voor de hand. Toch vinden wij de prijs enorm meevallen van de Nexus 10. De 16 GB versie komt op de markt voor 399 dollar en de 32 GB versie voor 499 dollar. Waarschijnlijk 379 en 479 euro, hiermee is de Nexus 10 dus 100 euro goedkoper dan de nieuwe iPad van Apple.

Op 13 november verschijnt de tablet in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Australie, Duitsland Frankrijk, Spandje en Canada.