De Nederlander Dave Hakkens, die het concept bedacht van een modulaire smartphone, heeft een nieuwe video online geplaatst. In de video gaat Hakkens op bezoek bij een bedrijf dat modules bouwt voor Project Ara, Google’s modulaire smartphone. In deze video is te zien dat er weer flinke vooruitgang is geboekt, zo is er onder meer een werkend prototype dat zelfstandig kan werken te zien.

We hebben op Techzine al verschillende keren bericht over Project Ara, de modulaire smartphone van Google. Een echt werkend prototype was tot op heden niet getoond, daar is nu verandering in gekomen. Dave Hakkens, die het concept Phonebloks bedacht, heeft een nieuwe video op YouTube geplaatst, waarin hij een bezoek brengt aan een bedrijf dat modules ontwikkelt.

In de video zien we een prototype dat geheel zelfstandig kan werken en waarop Android al draait, in eerdere video’s hingen er nog allerlei kabeltjes aan het toestel en kon het toestel nog niet zelfstandig werken. Google heeft de afgelopen tijd flink wat progressie geboekt en het lijkt nu een kwestie van tijd tot de beschikbaarheid wordt aangekondigd.

Op 14 en 21 januari zijn er weer conferenties voor ontwikkelaars van Project Ara. Mogelijk kiest Google er dan voor om de beschikbaarheid bekend te maken. Eerder werd bekendgemaakt dat het toestel in januari op de markt moet komen, of het bedrijf dat nog gaat halen is onduidelijk. In elk geval zal het wel een nieuw prototype tonen op deze conferenties, de Spiral 2. Het nieuwe prototype gaat efficiënter om met ruimte, Toshiba zal alle chips leveren. Verder wordt verwacht dat dit prototype gebruik zal maken van Android 5.0 Lollipop.

Google is van plan om zelf een online winkel in te richten voor de verkoop van de modulaire smartphone en bijbehorende modules. De winkel moet veel gaan lijken op de huidige Google Play Store, de modulaire smartphone komt waarschijnlijk niet in andere winkels te liggen.