De afgelopen twee weken is iOS 8 opnieuw een stukje gegroeid, zo blijkt uit Apple’s cijfers. De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem heeft nu een aandeel van 63 procent onder de iOS-apparaten. Dat is een groei van 3 procent in twee weken tijd.

Elke twee weken maakt Apple bekend hoe het ervoor staat met de adoptie van verschillende iOS-versies. Dit is voornamelijk voor ontwikkelaars van belang omdat zij op deze manier kunnen afwegen met welke iOS-versies ze rekening moeten houden bij de ondersteuning van hun apps.

Apple doet het traditioneel gezien erg goed met de adoptie van nieuwe iOS-versies, maar bij iOS 8 (review) gaat het minder snel dan gebruikelijk is. Nu het mobiele besturingssysteem inmiddels de leeftijd van 3 maanden begint te bereiken ligt de adoptie op 63 procent, 3 procent meer dan twee weken eerder. Bij iOS 7, dat vanwege een nieuw uiterlijk een stuk spannender was voor consumenten, stond het aandeel rond dezelfde periode op 74 procent.

In vergelijking met twee weken terug moeten iOS 7 en eerdere versies van het besturingssysteem respectievelijk 2 en 1 procent van het aandeel inleveren. Dat is bij iOS 7 waarschijnlijk het gevolg van upgrades van het besturingssysteem, mensen met een oudere versie hebben vermoedelijk een nieuwe iPhone gekocht. De iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) zijn standaard van iOS 8 of hoger voorzien.

Er zijn verschillende verklaringen waarom er een duidelijke dip in de adoptie van iOS 8 was. Het besturingssysteem kende bij introductie verschillende grote en kleine problemen, waardoor mensen de boot afhielden. Ook is er veel opslagruimte nodig om een update over-the-air uit te voeren en de iPhone 4 uit 2010 wordt niet langer ondersteund. Met de introductie van iOS 8.1 zijn de meeste problemen verholpen en stijgt het aandeel gestaag.